Bez koralowy

Owocujący bez koralowy.
Foto autor, skraj lasu, lipiec 2009.






Krzew zrzucający na zimę liście, umiarkowanie rozgałęziony, lecz mimo to dość gęsty, osiąga wysokość do 4 metrów; rzadko małe drzewo z luźną, nieregularną koroną lub bez korony. Gałęzie i gałązki przechylone, mają korę jasnobrązową do szarobrązowej, z dużymi korkowatymi przetchlinkami. Rdzeń gałęzi i grubszych gałązek w kolorze ceglastym lub czerwonobrązowym. Liście naprzeciwległe, złożone, nieparzystopierzaste, długości około 10 - 25 cm, składające się z 5 lancetowatych listków, smuklejszych niż u pokrewnego bzu czarnego, długo zaostrzonych, długości do 8 cm, szerokości do 3 cm, z wierzchu ciemnozielonych, od spodu lekko niebieskawych i nieco owłosionych, po roztarciu o silnym zapachu.
W czasie rozwoju liście są czerwonawe jesienią nieznacznie żółtawe. Kwiaty liczne, zebrane we wzniesione wiechy długości 4 - 6 cm, wydzielają przyjemny zapach, korona żółtawozielona. Owoce pestkowe, szkarłatnoczerwone, soczyste, po obróbce termicznej jadalne (z wyjątkiem pestek). Pozostałe części lekko trujące. Kwitnie od kwietnia do maja. Owoce dojrzewają od lipca. Rozpowszechniony w zaroślach i świetlistych lasach w regionie gór średnich, miejscami na niżu, na glebach luźnych i bogatych w składniki pokarmowe. Często sadzony jako krzew ozdobny. Krzew bardzo dekoracyjny, dostarcza pokarmu licznym owadom i ptakom.

W celach leczniczych zbiera się całkowicie dojrzałe owoce Fructus Sambuci racemosae, od sierpnia do września. Ścina się całe owocostany i suszy na siatkach w miejscu przewiewnym, lepiej jednak w suszarni w temperaturze maksimum 45 st. C. Owoce powinny zachować czerwoną barwę i kwaskowaty smak. Przechowuje się je w zamkniętych pojemnikach, w suchym miejscu.

Zawierają witaminy C i B1, olejek eteryczny, cukry, pektyny, barwniki organiczne, kwasy i śladową ilość glikozydu. Zawierają także fitoncydy, które hamują rozwój mikroorganizmów w przewodzie pokarmowym.

Owoce w formie świeżej są najbogatsze w substancje czynne, działają napotnie i przeciwgorączkowo.

Sporządza się odwar z owoców świeżych lub suszonych, zanurzając cały owocostan w gotującej się herbacie lub w gorącej wodzie, słodzi się i pije w ciągu dnia.

Nie należy nadużywać tego leku, gdyż może spowodować biegunkę lub wymioty. W zalecanych dawkach nie wykazuje działań niepożądanych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwuj przez e-mail

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *