niedziela, 12 czerwca 2016

Bób

Młody bób posadzony
razem z ziemniakiem.
Foto autor, maj 2015.
Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, ma wiele wartości odżywczych. Przede wszystkim ma
dużą zawartość białka, które może być alternatywą dla białka pochodzenia zwierzęcego. Jest także bardzo bogatym źródłem kwasu foliowego, tak potrzebnego w ciąży. 100 g surowego bobu pokrywa bowiem 106% dziennego zapotrzebowania na tę cenną witaminę.
Bób może być jedzony zarówno na surowo, jak i po ugotowaniu. Młode ziarna można jeść bezpośrednio po wyjęciu ze strąków, ponieważ ich skórka nie jest jeszcze zbyt twarda. Ponadto w skórce bobu znajduje się najwięcej witamin. Bób można także ugotować na parze lub w lekko osolonej wodzie. Niestety, tradycyjne gotowanie powoduje utratę ok. 40 procent zawartych w bobie witamin i minerałów.
Jest warzywem należącym do rodziny bobowatych (dawniej motylkowatych).  Łodyga w formie rurki osiąga wysokość 1 m. Eliptyczne listki zakończone są ostrym wyrostkiem. Białe kwiaty są zebrane w groniaste kwiatostany. Owoce mają formę strąka, wewnątrz którego znajduje się zazwyczaj 5 nasion o nerkowatym kształcie.

Wysiew nasion do gruntu od marca, kwietnia, gniazdowo po 2 - 3 sztuki w gniazdo. Stosować odstępy międz rzędami około 40 cm, odstępy w  rzędzie 20 cm, na głębokość 4 - 6 cm. Dobrze rośnie na glebach ciężkich, gliniastych, Wymaga obfitego podlewania oraz odchwaszczania. Zbiór w lipcu i sierpniu, gdy strąki są dobrze wyrośnięte, a nasiona w pełni wykształcone, ale niezbyt twarde w kolorze jasnokremowozielonym lub zielonym. Bardzo dobry sąsid do uprawy współrzędowej w ziemniakach - nie przeszkadza im a dodatkowo wzbogaca glebę w azot. Ja u siebie nigdy nie wysiewam bobu osobno, zawsze jako towarzysz wśród innych upraw, stosując oczywiście wskazane odstępy w rzędach i między rzędami.

Młody bób posadzony współrzędowo ze szpinakiem. Foto autor, maj 2014.
Wartości odżywcze ugotowanego bobu w 100 g
Wartość energetyczna - 110 kcal
Białko ogółem - 7,60  g
Tłuszcz - 0,40  g
Węglowodany - 19,65  g
Błonnik - 5,4  g

Witaminy
Witamina C – 0,3 mg
Tiamina – 0,097 mg
Ryboflawina – 0,089 mg
Niacyna - 0,711  mg
Kwas pantotenowy - 0,157 mg
Witamina B6  - 0,072 mg
Kwas foliowy -  104 μg
Witamina A – 1 μg
Witamina K - 2,9 μg

Minerały
Wapń – 36 mg
Żelazo  - 1,50 mg
Magnez  - 43 mg
Fosfor - 125 mg
Potas  - 268 mg
Sód – 5 mg
Cynk  - 1,01 mg

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ANGIELSKI Lubin

ANGIELSKI Lubin
Centrum Językowe Harvard

Obserwuj przez e-mail

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *