Burak ćwikłowy

Buraki ćwikłowe na grządce. Foto czerwiec 2016.
Buraki są u nas warzywem bardzo popularnym, ale niestety niedocenionym. Spożywamy je głównie z uwagi na smak. Nieliczni zdają sobie sprawę, że tak  naprawdę mają one lecznicze właściwości. Zawdzięczają ją antocyjanom - tym samym barwnikom, które występują w czerwonym winie. Dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Szklanka soku z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił. Nie mają one zbyt dużo witamin, jak byśmy oczekiwali od warzyw, ale   mają dużo  kwasu foliowego, trochę witaminy C (więcej jej zawiera kwas buraczany, bo w trakcie fermentacji powstaje kwas askorbinowy) i jeszcze mniej witaminy B1. Jest w nich natomiast dużo pierwiastków mineralnych: żelazo, wapń, magnez, potas, mangan, sód, miedź, chlor, fluor, cynk, bor, lit, molibden, kobalt oraz rzadko spotykane w warzywach rubid i cez. Składniki mineralne zawarte w burakach rozpuszczają się w wodzie, dlatego lepiej nie gotować buraków, chyba że w zupie. Buraki będą bardziej wartościowe, jeśli zostaną upieczone w skórce i obrane dopiero przed jedzeniem. A jeśli ktoś chce w pełni skorzystać z ich bogactwa, niech pije surowy sok z buraków.

Burak ćwikłowy jest rośliną dwuletnią, której częścią jadalną jest korzeń spichrzowy. Młode liście zwane są popularnie botwiną. W uprawie można spotkać także odmiany liściowe, wytwarzające o wiele mniejszy korzeń spichrzowy, uprawiane u nas przede wszystkim dla jadalnych liści. O nich w innym wpisie. Buraki ćwikłowe korzeniowe w pierwszym roku tworzą korzeń i rozetę liści, w drugim wytwarzają , dzięki zgromadzonym zapasom w korzeniach, pęd kwiatostanowy oraz nasiona. Kształt korzenia spichrzowego jest cechą odmianową. Odmiany o korzeniach wydłużonych mają dłuższy okres wegetacji niż odmiany o korzeniach kulistych lub płaskokulistych. 
Siew nasion do gruntu od wczesnej wiosny, gdy ziemia osiągnie temperaturę 7 st. C, do późnego lata, najlepiej na glebie piaszczystej, w pełnym słońcu, na głębokość 2 -3 cm, co 2.5 - 5 cm w rzędzie, odstępy między rzędami 30-45 cm. Młode buraki powinny być dobrze nawadniane, a wyrastające korzenie przysypywane ziemią. Termin zbioru w zależności od terminu sadzenia, gdy osiągną odpowiednią wielkość. Przy gęstym siewie stosujemy przerywkę  w celu pozyskania botwiny oraz by zwolnić miejsce dla rosnących korzeni. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwuj przez e-mail

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *