Do czego możemy użyć grilla?

Grill użyty w funkcji normalnej kuchenki. Foto czerwiec 2016.
Wiele osób nie wyobraża sobie przebywania w sezonie na działce bez grillowania. Osoby młodsze
mają działkę właśnie po ty, by w sezonie mieć gdzie posiedzieć i grilla sobie zrobić. I słusznie. Jedzonko zrobione na świeżym powietrzu, wśród zadbanej zieleni, razem z bliskimi osobami i rodziną to doskonały sposób na spędzenie wolnego czasu. Ponadto grillowane potrawy mają niepowtarzalny smak oraz aromat - są doskonałą odskocznią od codziennej kuchni. Porządnego steka nigdy nie zrobimy w warunkach domowych, nawet na grillu elektrycznym. To właśnie dym oraz przypiekanie wierzchniej warstwy mięsa przez żarzące się węgle nadają mięsu bogactwo smaku i aromatu, których uzyskanie w warunkach domowych jest bardzo trudne lub nawet niemożliwe.  To dzięki specyficznym warunkom podczas grillowania, mięso uzyskuje niepowtarzalny smak, do tego stopnia, że jedyną potrzebną mu przyprawą jest sól. Grillować możemy praktycznie wszystko a jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia.
Mając na działce grilla - mamy kuchnię. Możemy pozwolić sobie nie tylko na przyrządzanie mięs i kiełbas na gorąco. Grillować możemy z dobrym skutkiem warzywa wszelkiego typu. Jak już wspomniałem ogranicza nas jedynie wyobraźnia. Grilla możemy użyć jako kuchenki. Nie ma więc najmniejszego problemu, by zrobić sobie bigos, ugotować zupę, usmażyć coś na patelni, zagotować wodę do ciepłych napojów. Używajmy więc grilla, jakby to była nasza kuchenka domowa. 

Komentarze