środa, 8 czerwca 2016

Grzybobranie

Nasza rodzima kuchnia nie obyłaby się bez bogactwa grzybów. Stanowią one wartościowy dodatek do potraw. Szczególnie w warunkach kryzysowych stanowią ważne uzupełnienie diety w białko oraz niektóre witaminy.  Mają tą jedną zaletę, że są prawie za darmo (koszt to dojazd do miejsca grzybobrania). W sezonie grzybowym warto zrobić sobie kilka wycieczek do lasów, gdzie możemy uzbierać trochę  jadalnych grzybów. Planując grzybobranie należy zastosować się do kilku zasad:
1. Zbieramy grzyby tylko w lasach, które nie są objęte ochroną. 
2. Zbieramy wyłącznie grzyby nam znane. Jeśli mamy jakiekolwiek wątpliwości, czy wszystkie zebrane grzyby są jadalne, dla własnego bezpieczeństwa wyrzućmy je. Gdy chcemy być pewni, że wszystkie zebrane grzyby są jadalne zasięgnijmy porady grzyboznawcy, który posiada niezbędną wiedzę do rozpoznawania grzybów świeżych i suszonych. Jeśli nie znamy gatunków, a chcemy się ich nauczyć, warto być zaopatrzonym w atlas do rozpoznawania grzybów. W końcu nie każdy ma znajomego, który zna dobrze gatunki i który wybiera się z nami do lasu na grzyby. Należy jednak brać pod uwagę, że takie grzybobrania mają bardziej charakter edukacyjny, zbyt wiele nie uzbieramy zapewne. Ale kiedyś trzeba rozpocząć naukę. Zaczynamy od umiejętności rozpoznawania kilku podstawowych gatunków. W miarę zdobywania doświadczenia poszerzamy naszą wiedzę o nowe gatunki. Moim zdaniem najlepszy jest kieszonkowy atlas grzybów, w którym obok jadalnych gatunków będą zestawione podobne do nich grzyby trujące. Po przyjściu do domu upewniamy się, czy zebrane przez nas okazy są faktycznie takimi jak je zidentyfikowaliśmy w terenie (chociażby za pomocą internetu). Metoda dobra. Osobiście kiedyś chodziłem na grzyby z atlasem. W ten sposób poznawałem gatunki. Czy metoda skuteczna? Żyję! Wiec skuteczna:-). 
3. Owocniki grzybów zbieramy tak, aby nie uszkodzić znajdującej się w podłożu grzybni. 
4. Owocniki o pełnym i twardym trzonie zbieramy przez delikatne wykręcanie z lekkim przyciśnięciem do podłoża tak, żeby nie uszkodzić grzybni. Dzięki temu, że wykręcony z ziemi grzyb jest w całości jesteśmy wstanie poznać wszystkie ważne do rozpoznania danego gatunku cechy grzyba (np.: pochwę, inne zabarwienie lub charakterystyczny kształt) i może to uratować nam życie. 
5. Owocniki z miękkim, gąbczastym i puszystym trzonie odcinamy przy samej ziemi. 
6. Miejsce po grzybie przykrywamy ściółką. Zapobiega to wysuszeniu odkrytej grzybni. W końcu sami w lesie nie jesteśmy. 
7. Nie zbieramy grzybów starych, zwiędniętych. Z nich wysypią się zarodniki i powstanie nowa grzybnia. A przecież chcemy by las dawał grzyby także i w przyszłych latach.
8. Nie zbieramy grzybów zbyt młodych, u których cechy rozpoznawcze nie zostały wykształcone i istnieje możliwość pomyłki. Nieprzestrzeganie właśnie tej zasady jest między innymi częstą przyczyną spożywania muchomora sromotnikowego jako pieczarki lub kani.
9. Nie niszczymy grzybów trujących, ani niejadalnych. Są one w lesie potrzebne i stanowią jego ozdobę. To, że my ich nie potrzebujemy, wcale nie oznacza, że inne stworzenia boże nie chcą skorzystać z bogactwa lasów. Nie bądźmy gatunkowymi egoistami!
10. Nie należy zbierać grzybów zbyt starych, zaczerwionych (zarobaczonych) i wodnistych, ponieważ mogą być szkodliwe dla zdrowia i również są powodem zatruć. W końcu nawet produkty żywnościowe ze sklepów po przekroczeniu pewnego terminu przydatności są potencjalną trucizną. 
11. Grzyby należy zbierać do przewiewnych koszy lub łubianek. Torby, worki plastikowe, reklamówki itp. są niedopuszczalne, ponieważ grzyby łatwo się w nich łamią, kruszą i zaparzają, a wtedy nawet w jadalnych grzybach mogą się wytworzyć substancje niebezpieczne dla zdrowia i życia. Ewentualnie można użyć plastikowych wiaderek, ale uznajmy to jako formę ostateczności. Wiaderko do zbioru należy wtedy obłożyć ściereczkami lub papierem, by grzyby nie miały styku z plastikiem i zachować chociaż minimalną przewiewność. 
12. Po powrocie z grzybobrania należy grzyby posegregować według gatunków i rozłożyć je w suchym, przewiewnym miejscu. Przeróbka grzybów powinna nastąpić w tym samym dniu. Pozostawione do następnego dnia grzyby ulegną szybkiemu zarobaczywieniu i rozwiną się na nich pleśnie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ANGIELSKI Lubin

ANGIELSKI Lubin
Centrum Językowe Harvard

Obserwuj przez e-mail

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *