Kalina koralowa

Kalina koralowa. Niedojrzałe owoce.
Źródło wikipedia.
Krzew osiągający wysokość do 4 metrów. Gałęzie szare, nagie. Liście naprzeciwległe, dłoniastoklapowane, na spodzie omszone, klapy (3 - 5) jajowate, zatokowo ząbkowane. Kwiaty białe, zebrane w płaskie, baldachokształtne kwiatostany. Kwiaty brzeżne są większe i płonne, środkowe mniejsze i płodne. Owoce szkarłatnoczerwone, kuliste, błyszczące. Kwitnie od maja do lipca. Pospolita na całym niżu, w górach dochodzi do piętra regla dolnego. Rośnie w lasach liściastych i mieszanych, zaroślach. Objęta częściową ochroną gatunkową. Wykorzystywana jako roślina ozdobna.
Kalina koralowa. Dojrzałe owoce.
Źródło wikipedia.
Na zawarte w owocach trujące saponiny wrażliwe są małe dzieci, także bydło i konie, przy czym objawy zatrucia występują tylko po spożyciu dużych ilości surowych owoców. Jej owoce są mało smaczne. Smakują podobnie jak żurawina z gorzkim posmakiem. Można je stosować jako pożywienie, szczególnie w postaci przetworów, także jako substytut żurawiny. Smaczniejsze są po ugotowanie niż na surowo. Można je suszyć. Poddane obróbce termicznej lepiej będą smakowały z innymi dzikimi, owocami o podobnych cechach, gdy zrobimy  z nich rodzaj papki, marmolady. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwuj przez e-mail

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *