środa, 8 czerwca 2016

Komosa

Młode okazy komosy białej. Takie w sam raz do spożycia w całości.
Foto autor.
KOMOSA BIAŁA

Roślina roczna osiągająca wysokość 15 - 100 cm. Łodyga prosto wniesiona, skrętolegle ulistniona, liście długoogonkowe, podłużnie rombowate lub lancetowate, nierówno ząbkowane lub całobrzegie. całą roślina mączysto owłosiona. Kwiaty drobne, zielonkawe, o 5-działowym okwiecie, zebrane w kwiatostany. Kwitnie od lipca do października. Pospolita na całym niżu. Rośnie na polach uprawnych, przydrożach, ugorach, w sąsiedztwie zabudowań. Pospolity chwast wszystkich zasiewów, szczególnie bujnie rozrasta się w okopowych i w ogrodach. wskaźnik azotu. W Europie na tzw. przednówku, oraz w czasie braków żywności podczas I i II wojny światowej była zbierana i wykorzystywana do spożycia, jako warzywo. Podczas oblężenia Leningradu uratowała wielu ludzi przed szkorbutem i śmiercią głodową. Liście mają dużo białka (16%), węglowodanów (49%), witaminy C, prowitaminy A. Starsze liście i nasiona są trujące. Roślina rosnąca na przeazotowanych glebach łatwo kumuluje azotany. U ludzi, którzy spożyli komosę i przebywali na słońcu pojawiało się uczulenie słoneczne, objawiające się obrzękiem skóry i zmianą jej barwy, biegunką i silnym podnieceniem. Łatwo jednak pozbawić ich trujących składników – przed spożyciem muszą być gotowane, a wodę po gotowaniu odlewa się. 


KOMOSA STRZAŁKOWATA

Komosa strzałkowata. Źródło wikipedia.
Komosa strzałkowata.
Źródło abczielarstwa.republika.pl
Ma trójkanciaste kwiaty. Kłosy szczytowe na łodydze i pędach bocznych. Łodyga bez węzłów rozgałęziona, sztywna, często czerwonawo nabiegła. Liście trawiastozielone, długoogonkowe, całobrzegie, o brzegu falistym. Roślina z mączystymi włoskami i nieco lepka. Występuje na niżu i pogórzu, na wschodzie kraju spotykana rzadziej. Rośnie w rowach, na murach, kompostach i innych miejscach ruderalnych. Kwitnie od maja do sierpnia. Typowy wskaźnik azotu. Lubi miejsca próchnicze. Od czasów prehistorycznych aż do XVIII wieku wiele gatunków komos było zbieranych i uprawianych jako rośliny jadalne. Zjadano młode liście i nasiona, z których można robić mąki i kaszę. Komosa strzałkowata nie ma takich własności trujących, jak komosa biała. Jeszcze w czasach współczesnych – w czasie I i II wojny światowej, czy na przednówku ludność ratowała się od głodu i szkorbutu zjadając ziele i nasiona komosy.

Wszystkie gatunki komosy są jadalne. Mają jadalne liście, młode także na surowo, starsze muszą być gotowane (raz lub dwa razy) a woda odlana, z uwagi na lekko toksyczne właściwości starszych okazów. Zalecam więc stosować zasadę, by komosy jeść tylko po obróbce termicznej, nawet młodsze okazy; tak dla bezpieczeństwa. Kilka listków jako przegryzka oczywiście nie zaszkodzi. Jadalne są także nasiona. Zawierają one, podobnie jak fasola, saponiny, dlatego przed użyciem powinny być namoczone przez noc, a potem przepłukane. Zawierają 49 % węglowodanów i 15 % białka. Komosa biała jest bardzo pożywna, bogata w witaminy A, B1, B2 oraz C. Zawiera też bogactwo mikroelementów. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwuj przez e-mail

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *