Pokrzywa

Pokrzywa zwyczajan. Foto autor, maj 2012.
Pokrzywa zwyczajna:
Bylina osiągająca wysokość do 1m. Łodyga 4-kanciasta, szorstko owłosiona. Liście naprzeciwległe, podługowatojajowate, o sercowatej nasadzie, na brzegu grubo ząbkowane. Cała roślina pokryta parzącymi włoskami. Roślina dwupienna. Kwiaty drobne, zebrane w groniaste kwiatostany, dłuższe od ogonków liściowych. Owocem jest orzeszek. Kwitnie od czerwca do października. Pospolita na całym niżu i w niższych położeniach górskich. Rośnie w sąsiedztwie zabudowań, na pastwiskach, zaroślach, w lasach liściastych, szczególnie łęgowych.

Pokrzywa żegawka:
Roczna roślina dorastająca do 50 cm wysokości. Łodyga 4-kanciasta. Liście rombowoeliptyczne, ostro ząbkowane, w nasadzie klinowate. Kwiaty drobne, rozdzielnopłciowe, ale nie na tej same roślinie, zebrane w zwisające kwiatostany, krótsze od ogonków liściowych. Cała roślina pokryta parzącymi włoskami. Kwitnie od maja do października. Pospolita na całym niżu w niższych położeniach górskich.
Rośnie w sąsiedztwie zabudowań, w ogrodach, przydrożach, rumowiskach.


Oba gatunki pokrzyw we wczesnym stadium rozwoju mogą być trudne do odróżnienia dla przeciętnego zbieracza. Jest to jednak bez znaczenia. Obie rośliny mają zbliżone zastosowanie, smak i właściwości lecznicze oraz zastosowanie kulinarne.
Pokrzywa zwyczajna we wczesnym stadium.
Źródło wikipedia.

Surowiec pozyskiwany z tych roślin to:
- młode ziele i liście do suszenia
- młode liście do bezpośredniego spożycia
- korzenie
- owoce (powodzenia i cierpliwości podczas zbiorów)

Podstawy dotyczące zastosowania:
1. Surowe, posiekane młode listki stanowi dość ciekawy dodatek do potraw, jako "zieleninka" wiosenna.
2. Ugotowane a właściwie duszone młode liście (szczytowe kilka) na podobieństwo szpinaku, jako dodatek do dań.
3. Młode liście jako składnik zup, sosów, sałatek.
4. Suszone ziele i liście (też najlepiej młode lub szczytowe pędy, ale nie jest to już warunek konieczny) do sporządzania herbatek ziołowych.

Parząca substancja w pokrzywie zawiera histaminę i śladowe ilości kwasu mrówkowego. Liście są bogate w chlorofil, ksantofil, karoten, witaminę C, K, B2, kwas pantotenowy, garbniki i flawonoidyoraz szereg skłądników mineralnych - wapń, magnez, żelazo, fosfor, mangan, cynk i krzem. Jej korzenie zawierają pektyny, polisacharydy oraz sterole, kwasy organiczne i sole mineralne. Najwięcej wartości odżywczych ma pokrzywa majowa.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwuj przez e-mail

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *