Szczawik zajęczy


Szczawik zajęczy. Foto autor, lipiec 2012.
Drobna bylina osiągająca do 10 cm wysokości. Liście trójlistkowe o listkach odwrotnie sercowatych, całobrzegich, zwieszonych w dół. Kwiaty pojedyncze, białe lub jasnoróżowe, 5-krotne, płatki korony czerwono żyłkowane z żółtą plamką u nasady. Działki kielicha krótsze od płatków, jaowate, tępe, pręcików 10, słupek 1. Owocem jest torebka. Kwitnie w kwietniu i maju. Pospolity na całym niżu, w górach sięga do piętra kosodrzewiny. Rośnie w lasach i cienistych zaroślach.
Częścią jadalną są liście, które zbiera się na początku kwitnienia rośliny. Mają kwaśny smak. W skład liści wchodzą węglowodany, białka, składniki mineralne (sporo magnezu i wapnia, fosfor, żelazo), witamina C, kwas szczawiowy. Można go używać do zakwaszania zup, sałatek. 
Osobiście stosuję go do zupy szczawiowej, jeśli zbiory szczawiu były niewystarczające. Traktuję go też jako jego zamiennik. Poza tym ciekawa przegryzka na leśne spacery.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwuj przez e-mail

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *