Trzcina pospolita

Kwitnące trzcinowiska. Foto autor, 2004.
Sinozielona bylina o silnym, czołgającym się kłączu i długich rozłogach, dorastająca do 4 metrów wysokości. Źdźbło sztywne i grube. Liście lancetowate, twarde, ostre i szorstkie. Kwiaty w kłoskach, zebranych w przechyloną na bok wiechę, umieszczoną na szczycie łodygi. Kłoski lancetowate, 3 - 7 kwiatowe, brunatnofioletowo nabiegłe. Owocem jest żółtawy ziarniak. Kwitnie od lipca do września. Pospolita na niżu i w niższych położeniach górskich. Rośnie w wodach stojących i wolno płynących, na torfowiskach i wilgotnych łąkach.
Ma szerokie zastosowanie użytkowe: służy do krycia domów i szop, wyrobu mat i plecionek, na wyściółkę.
Korzenie i pędy zawierają pewną, niewielką ilość cukru. Młode korzenie i pędy na wiosnę, do momentu rozwinięcia liści, mogą być jedzone na surowo lub gotowane. Można z niej uzyskać cukier z wydzieliny ze zranionych pędów, lub po prostu przez gotowanie pędów, a potem przez odparowanie wody z wywaru. Sproszkowane pędy i korzenie można dodawać do zup i papek. Cenne są także gotowane nasiona, ale ich zbiór jest dość trudny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwuj przez e-mail

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *