środa, 12 października 2016

Brokuł

Wartościowe warzywo kapustne. Jadalna jest praktycznie prawie cała roślina, nie tylko róże. Można
Brokuł gotowy do zbioru. Foto lipiec 2016. 
pokusić się o zjadanie młodych liści oraz obranych łodyg po zbiorach – tzw. głębów, jak w przypadku kapusty.  Wymaga gleby próchniczej, zasobnej, niezbyt suchej. Od kwietnia sadzić przygotowaną uprzednio rozsadę. Można sadzić dopiero w maju w rejonach i mniej łagodnym klimacie. Sadzimy w rozstawie 40 * 50 cm. Zbierać możemy od czerwca do października. Zbieramy zanim utworzą się pąki kwiatowe (jadalną częścią są niedojrzałe kwiatostany – podobnie jak w przypadku kalafiora).
Najpierw wycinamy różę główną, a następnie sukcesywnie nierzadko jej towarzyszące róże boczne. Może pozostawać na zagonie aż do zimy – jest dość odporny na mróz.
Brokuły po odcięciu róży głównej, już wykształcają róże boczne.
Foto sierpień 2016.
Podczas wzrostu wymaga utrzymywania stałej wilgotności gleby, więc warto zagon ściółkować. Bardzo dobrze reaguje na nawożenie organiczne, które najlepiej podzielić na dwie dawki. Najlepiej stosować ziemię kompostową. Zagon warto okrywać agrowłókniną w celu przyspeszenia zbiorów i ochrony przed szkodnikami. Nie jest to jednak zabieg konieczny. Występująca lekka gorycz bardzo często ustępuje po lekkim przymrożeniu w polu.
Tej roślince najwyraźniej coś odbiło ;-). Ale dobra. Ja jestem trochę szalony, jej też bronić nie będę;-). Foto sierpień 2016.

Obserwuj przez e-mail

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *