poniedziałek, 17 października 2016

Jarmuż

Jarmuż na zimowym zagonie. W tle resztki szpinaku.
Foto grudzień 2015.  
Niewiele jest warzyw, które w naszych warunkach możemy zbierać po listopadzie. Warzywa zimowe, bo do takich jarmuż się zalicza, to u nas wciąż niedoceniane „wynalazki”. A szkoda, po są one najczęściej „bombami witaminowymi”. 
To bogate w witaminy warzywo zimowe, o ciekawym kształcie liści, które doskonale sprawdzą się do przystrojenia potrawy. 
W czerwcu i lipcu sadzimy przygotowaną wcześniej rozsadę. Możemy też stosować siew wprost do gruntu, od połowy maja do lipca na głębokość około 2 cm. Rozstawa, podobna jak w przypadku większości kapustnych, tj. 50 * 50 cm. Wymaga gleby próchniczej, lekko gliniastej, wapiennej. 

Zbiera się pojedyncze liście  w miarę dorastania lub całe rośliny po przemrożeniu. Można pozostawić na zimę w gruncie, wtedy wczesną wiosną wyrosną nowe rozety liści. 
Stosować co najmniej trzyletnią przerwę w uprawie. Dotyczy to również innych kapustnych. 
Utrzymywać stałą wilgotność gleby, stosować nawożenie mineralne i organiczne podzielone na dwie dawki. Nawożenie mineralne możemy sobie odpuścić oczywiście, jeśli uparcie nie chcemy na naszej działce stosować „chemii”. Roślina bardzo dobrze reaguje na ściółkowanie. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ANGIELSKI Lubin

ANGIELSKI Lubin
Centrum Językowe Harvard

Obserwuj przez e-mail

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *