Kalafior

Prawie gotowy do zbioru kalafior. Widać różę boczna, która
będzie rosła silniej po odcięciu róży głównej. Foto lipiec 2016
Cenione i łagodne w smaku warzywo kapustne. Wymaga gleby próchniczej, o dobrej strukturze, zasobnej, niezbyt suchej, wapiennej.  W marcu wysiewamy w pomieszczeniach nasiona w celu przygotowania rozsady. W połowie kwietnia sadzimy na zbiór późnomajowy i czerwcowy, natomiast w połowie lipca na zbiór jesienny. Posadzony na miejsce stałe w maju daje plon późnym latem (lipiec – sierpień) – i najczęściej ja się tych terminów trzymam. Należy utrzymywać równomierną wilgotność gleby, najlepiej poprzez ściółkowanie. O zaletach ściółkowania warzyw napiszę jeszcze krótki osobny artykuł. To niedoceniany zabieg. Roślina ma dość duże wymagania pokarmowe, dlatego zaleca się, by stosować nawożenie mineralne oraz organiczne.
Oczywiście możemy poprzestać jedynie na nawożeniu organicznym, jeśli nasza gleba jest zasobna w składniki pokarmowe. Regularnie odchwaszczamy. Zbierać zanim róże się rozsypią. Róże po wykształceniu się podwiązywać liśćmi, wtedy nasz kalafior będzie biały i delikatny w smaku. Możemy pokusić się o zbiory podobnie, jak w przypadku brokuła, to znaczy – po odcięciu róży głównej pozostawiamy roślinę na zagonie, ponieważ często wytwarza różne boczne. Oczywiście są one znikomej wielkości, ale skoro po kalafiorze nie planujemy żadnego poplonu użytkowego i nie musimy szybko zwalniać miejsca, to co nam szkodzi pozostawić roślinę, by rosłą dalej i jeszcze jeść dała.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwuj przez e-mail

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *