W jaki sposób można wykorzystać kompostownik?

Może i tego nie widać, ale to jest właśnie kompostownik.
Podzielony na dwie części. Te wielkie liście to patisony.
Foto lipiec 2016,
Na działkach ROD działkowicz jest zobowiązany do posiadania kompostownika. Wynika to z regulaminu. Ale także z czystego rozsądku. Zakłada się, że przeważająca większość odpadów działkowych to materiały nadające się do kompostowania. Co można kompostować? Pomińmy milczeniem wszelkie złote rady, co można kompostować, czego nie wolno, bo wpadniemy w paranoję, że chwastów kwitnących nie wolno kompostować... Ogólna zasada - to co rosło to kompostujemy, jak coś było chore to palimy, jak jest z drewna to palimy.
Teraz kilka moich zaleceń. 
Używamy kompostu co najmniej dwuletniego. Jednoroczny kompost zawiera zbyt dużo silnych nasion chwastów. Optymalny kompost to 3-4 letni.
Warto kompost podzielić sobie na 2 lub 3 komory. Jednego roku zapełniamy pierwszą komorę, drugiego roku kolejną, trzeciego roku kolejną. W trzecim roku możemy zużyć materiał kompostowy z pierwszej komory (będzie już dwuletni, więc może być). Natomiast komory zeszłoroczne możemy obsadzić jakimś wymagającym warzywem, chociażby cukinią, dynią... Ja w tym roku posadziłem patisona w takiej komorze. Odwdzięczył się pięknymi liśćmi i obfitym plonem. Przy okazji zdusił potencjalne chwasty.
Dzięki temu, że część kompostownika wykorzystujemy, jako powierzchnię uprawną, kompost o wiele szybciej się przerabia. Ponadto w takim miejscu idealnie się sprawdzą wszelkie warzywa wymagające i ciepłolubne. Kompost jest w końcu bogaty w składniki odżywcze. Ponadto on "jeszcze pracuje" więc wytwarza ciepło, dzięki czemu ciepłolubne gatunki idealnie sobie radzą. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwuj przez e-mail

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *