wtorek, 20 grudnia 2016

Kapusta czerwona i biala

Kapusta czerwona. Foto sierpień / wrzesień 2016.
Rozstawa roślin: 50 x 60 cm
Zbiór: maj -listopad

Warzywo kapustne, znane każdemu, powszechne w naszej rodzimej kuchni. 

Odmiany zimowe znoszą lekki mróz.

Zbiór: zbierać, kiedy utworzą się zwięzłe główki. 


Gleba: żyzna, próchniczna, gliniasta, nie za sucha, wapienna.

Uprawa: rozsadę kapusty wczesnej i letniej produkować od lutego i marca, sadzić od końca marca i w kwietniu; kapustę jesienną i przeznaczona do przechowywania siać na rozsadniku w kwietniu i maju; Stosować co najmniej 4 lata przerwy w uprawie (dotyczy to również rzodkwi i innych gatunków  warzyw kapustnych) 

Pielęgnowanie: utrzymywać stalą wilgotność gleby, stosować nawóz organiczny i mineralny podzielony na 3-4 dawki (roślina o dużych wymaganiach pokarmowych), zapotrzebowanie kapusty białej na azot jest dwukrotnie większe niż kapusty czerwonej.Kapustę włoską uprawia się podobnie jak kapustę czerwoną i biała.

   
   


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ANGIELSKI Lubin

ANGIELSKI Lubin
Centrum Językowe Harvard

Obserwuj przez e-mail

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *