poniedziałek, 19 grudnia 2016

Podstawy pielęgnacji ziół w ogrodzie użytkowym

Glistnik jaskółcze ziele na obrzeżu działki. Foto czerwiec 2016
Większość ziół przyprawowych i leczniczych jest bardzo łatwa w uprawie. Przeważnie wymagają one możliwie ciepłego, słonecznego stanowiska. 

Cięcie

Wszystkie zioła, których pędy są w dolnej części zdrewniałe, należą do półkrzewów. Dla utrzymania
ładnego pokroju wymagają od czasu do czasu przycinania. Są to lawenda, szałwia, hyzop, wieloletni
cząber, tymianek, rozmaryn i lippia trójlistna. Cięcie powinno następować wtedy, gdy rośliny tracą
już gęsty i krzaczasty pokrój, ogałacają się w dolnych partiach i stają się wyciągnięte. Tniemy je co
2-3 lata w marcu lub kwietniu zanim znowu wypuszczą silne pędy - mniej więcej w połowie wysokości (jedynie pędy tymianku przycinamy najwyżej o 1/3 długości).


Kwitnienie niepożądane

Lubczyk jest potężną rośliną, która do dobrego wzrostu potrzebuje dostatecznej ilości składników pokarmowych i dużo miejsca. Ponieważ do gotowania i przyprawiania używamy przede wszystkim
jego liści, kwitnienie jest niepożądane. Powoduje znaczne pogorszenie zapachu i jakości liści, gdyż roślina całą swoją energię inwestuje wówczas w kwiaty i nasiona. Wycinamy zatem rozwijające się zawiązki kwiatostanów tuż przy nasadzie, kiedy tylko się pojawiają. Wówczas możemy przez cały sezon zbierać aromatyczne liście lubczyku.

Zioła „trzymać krótko”

Rośliny, takie jak np. melisa lekarska lub mięta pieprzowa,  powinny być regularnie przycinane, nawet jeśli nie chcemy ich ciągle zbierać i wykorzystywać. Cięcie pobudza je bowiem do wypuszczania nowych pędów, zapobiegając w ten sposób kwitnieniu i przedłużając wegetację. Przycinając starsze części roślin, usuwa się też rozwijające się na nich choroby i szkodniki. Choroby grzybowe, takie jak rdza mięty i inne, nie mogą się zbytnio rozprzestrzeniać, gdyż pozbawiamy je „bazy pokarmowej ”; rośliny zaś szybciej się regenerują.

Usuwanie wierzchołków
Bazylia jest rośliną jednoroczną i z reguły słabo rozgałęzioną. Jeśli podczas zbioru przytniemy ją tuż przy ziemi, nie będzie więcej wypuszczać pędów, dlatego też tniemy zawsze tylko wierzchołki pędów, najlepiej w taki sposób, żeby na łodydze poniżej pozostały jeszcze przynajmniej dwie pary liści. Z ich katów roślina wypuści wówczas nowe pędy, bujnie się rozgałęziając. W ten sposób zbieramy bazylię przez całe lato, opóźniając jednocześnie jej kwitnienie, które powoduje niestety utratę aromatu przez liście.

Zimowanie ziół śródziemnomorskich

Większość naszych roślin przyprawowych bez problemu może przetrwać zimę na ogrodowym zagonie. Niektóre spośród typowych aromatycznych ziół śródziemnomorskich są jednak bardzo wrażliwe na mróz. Powinny zatem zimować w jasnym pomieszczeniu, w którym panuje temperatura 2-8°C. Rośliny zrzucające liście na zimę (np. lippia trójlistna) mogą stać również w miejscu ciemniejszym. Donice z ziołami pozostawionymi na balkonie chronimy przed mrozem folią pęcherzykowa, liśćmi lub matami z łyka. Szczególnie wrażliwe na mróz są aromatyczne gatunki szałwii, kocanki, rozmaryn i lippia trójlistna.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ANGIELSKI Lubin

ANGIELSKI Lubin
Centrum Językowe Harvard

Obserwuj przez e-mail

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *