Rola NPK w roślinach uprawnych

Azot wpływa na rozwój części zielonych, a więc liści i pędów, dlatego też najbardziej wrażliwe na zawartość w glebie azotu są warzywa kapustne, liściowe, szczaw, szczypiorek i rabarbar. Ogórki oraz pomidory obficie nawożone azotem zbyt bujnie rosną, co może opóźnić owocowanie i zmniejszyć liczbę zawiązanych owoców. Prócz tego przenawożenie azotem zmniejsza wartość ogórków jako surowca, do kwaszenia. Brak azotu w glebie wpływa na zahamowanie wzrostu roślin, liście drobnieją i stają się jasne. Dolne liście wcześnie żółkną i opadają. Warzywa strączkowe, należące do roślin motylkowych, pobierają azot z powietrza za pomocą bakterii, znajdujących się w brodawkach na ich korzeniach i z tego powodu są najmniej wrażliwe na zawartość azotu w glebie. 


Fosfor przyspiesza owocowanie i powoduje lepsze wykształcenie się nasion, dlatego też ważne jest stosowanie go zwłaszcza przy uprawie bobu, grochu i fasoli oraz pomidorów i ogórków. Jest on szczególnie potrzebny roślinom w pierwszym okresie ich wzrostu, gdyż wywołuje obfity rozwój korzeni. Brak fosforu powoduje słaby wzrost roślin, a liście są drobne, 0 zeschniętych brzegach i prawie pionowo wzniesione. 

Potas wpływa na gromadzenie się w roślinie znacznej ilości zapasów pokarmowych oraz powoduje większą odporność roślin na choroby i lepsze przechowywanie się przez zimę. Potas ma szczególne znaczenie przy uprawie korzeniowych, ziemniaków i pomidorów. Brak potasu powoduje drobnienie korzeni i kłębów, a pomidory bez potasu są mało odporne na choroby.

Wapnia rośliny znajdują w glebie zwykle pod dostatkiem. Nawożenie wapniem, czyli tak zwane wapnowanie, ma jednak w warzywnictwie olbrzymie znaczenie jako zabieg odkwaszający. Gleby nasze są przeważnie kwaśne, a większość warzyw rośnie dobrze na glebie obojętnej lub tylko lekko kwaśnej, Przy czym najbardziej wrażliwe na zakwaszenie gleby są cebula i szpinak, najmniej zaś pomidory i ziemniaki, które mogą rosnąć również na glebach kwaśnych. 

Należy jeszcze wspomnieć o mikroskładnikach, takich jak bor, mangan, miedź, cynk i inne. Rośliny pobierają je w niewielkich ilościach, stąd nazwa. Przy ich braku jednak rośliny słabo rosną dając małowartościowy plon. U nas składników tych brak przeważnie na torfach, toteż nawożenie tymi składnikami roślin na glebach torfowych jest bardzo ważne. Dajemy, oczywiście, bardzo niewielkie dawki tych nawozów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwuj przez e-mail

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *