Przechowywanie owoców i warzyw

Buraczki po obraniu i obeschnięciu gotowe do
wyniesienia do domu, do piwnicy. Z reguły warzyw
i owoców przeznaczonych do przechowywania
nie myjemy. Foto wrzesień 2016
Owoce i warzywa przeznaczone do przechowywania muszą być absolutnie nieuszkodzone i bez śladów porażenia chorobami. Im bardziej racjonalnie nawozimy rośliny, tym dłużej możemy przechowywać ich owoce. Wiele typowych chorób magazynowych owoców powstaje na przykład wskutek występującego w okresie wegetacji niedoboru lub nadmiaru pojedynczych składników pokarmowych. Również warzywa, np. przenawożone azotem, wykazują znacznie mniejszą trwałość niż rośliny odżywiane harmonijnie.

Przetwarzanie owoców

Owoce możemy przetwarzać i przechowywać na bardzo różne sposoby. 

Przetwarzanie owoców na sok i wino jest przy obfitych zbiorach ciekawą możliwością, jednak musimy posiadać do tego odpowiedni sprzęt.

Dżem i galaretkę natomiast robi się dość szybko, a dodatek
owoców bogatych w pektyny (np. pigwy) sprawia, że ścinają się one szczególnie dobrze.


Jabłka, gruszki i śliwki można też suszyć; zimą mamy wówczas zdrowe smakołyki. Przy dużych ilościach owoców opłaca się nawet zakup specjalnej suszarki.

Śliwki, wiśnie i owoce jagodowe można również z powodzeniem zamrażać.

Zamrażanie warzyw i owoców

Najbardziej praktyczną, a jednocześnie zdrową metodą przetwarzania jest zamrażanie. W przeciwieństwie do gotowania i podgrzewania nie niszczy ono składników pokarmowych i witamin zawartych w owocach i warzywach.

Wiele gatunków warzyw (np. fasola, jarmuż, boćwina, marchew, szpinak) po zblanszowaniu nadaje się bardzo dobrze do zamrażania.

Owoce jagodowe najlepiej zamrażać metodą „szokową". W tym celu rozkładamy je luzem na tacce i szybko zamrażamy, aż poszczególne jagódki staną się twarde. Dopiero wówczas przekładamy je do foliowych torebek i wkładamy z powrotem do zamrażarki. W ten sposób skórka poszczególnych owoców pozostaje w dużym stopniu nienaruszona, co sprawia, że po odmrożeniu mamy owoce w całości, a nie" zupę”.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwuj przez e-mail

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *