Zioła na zapalenie jamy ustnej i gardła

Określenie to obejmuje wiele schorzeń charakteryzujących się stanem zapalnym błony śluzowej jamy ustnej, dziąseł, migdałków, gardła i krtani o różnym stopniu nasilenia, różnym obrazie (np. zapalenie zanikowe, wrzodziejące, ropne, opryszczkowe) i z objawami kaszlu (np. krztusiec), bólu, obrzęku, chrypki lub gorączki. Chorobę wywołują rozmaite bakterie, najczęściej paciorkowce. Leki ziołowe mają duże znaczenie we wszystkich wymienionych chorobach, zwłaszcza w przypadkach przewlekłych i nawracających. Stosuje się zewnętrznie w postaci płukanek, aerozoli, inhalacji, pędzlowań oraz wewnętrznie jako Środki przeciwzapalne, bakteriobójcze, powlekające, wykrztuśne, przeciwbólowe, przeciwgorączkowe i zwiększające ogólną odporność organizmu.

Surowce: liść aloesu świeży, liść babki lancetowatej, liść babki zwyczajnej, kwiat bzu czarnego, korzeń biedrzeńca, liść bluszczu, ziele bluszczyka, cebula świeża, korzeń chrzanu świeży, czosnek, ziele doględy, kwiat dziewanny, owoc kopru włoskiego, ziele hyzopu, ziele koniczyny czerwonej, ziele kopytnika z korzeniami, kwiat krwawnika, ziele lebiodki, korzeń lukrecji, ziele macierzanki, kwiat maku polnego, liść mięty, ziele miodunki, kwiat mniszka, korzeń mydlnicy, kwiat nagietka, ziele nawłoci , ziele ogórecznika, korzeń omanu, liść orzecha włoskiego, korzeń pierwiosnka, kwiat pierwiosnka, kłącze pięciornika, liść podbiału, kwiat podbiału, korzeń prawoślazu, kwiat malwy czarnej, ziele przetacznika leśnego, kłącze wężownika, kwiat rumianku, ziele rzepiku, ziele skrzypu, pączki sosnowe, kwiat stokrotki, liść szałwii, ziele szanty, kwiat ślazu, liść ślazu, porost islandzki, kłącze tataraku, ziele tymianku.

Preparaty galenowe: napar aloesowy, napar arnikowo-rumiankowy, odwar z liści babki, syrop wykrztuśny, odwar z kwiatów bzu, odwar z korzenia biedrzeńca, napar z liści bluszczu, odwar z ziela bluszczyka, sok z cebuli, syrop z cebuli, syrop chrzanowy, czosnek w plasterkach, nalewka czosnkowa, nalewka z dębianek, odwar z kory dębowej, nalewka z doględy, napar z kwiatów dziewanny, napar koprowy, napar z hyzopu, odwar z kwiatów jasnoty, odwar z liści jeżyny, odwar z koniczyny, nalewka kopytnikowa, napar z kwiatów krwawnika, napar z ziela lebiodki, napar z kwiatów lipy, odwar z korzenia lukrecji, wyciąg lukrecjowy suchy, napar z ziela macierzanki, odwar z kwiatów maku polnego, płukanka przeciwzapalna, napar z liści mięty, odwar z ziela miodunki, syrop z kwiatów mniszka, odwar z korzenia mydlnicy, nalewka z korzenia mydlnicy, napar z kwiatów nagietka, nalewka nagietkowa, napar z ziela nawłoci, odwar z ziela nawłoci, odwar z ogórecznika, napar z korzeni omanu, syrop wykrztuśny, napar z liści orzecha włoskiego, odwar z korzenia pierwiosnka, odwar z kwiatów pierwiosnka, intrakt z pierwiosnka, odwar z kłączy pięciornika, nalewka z kłączy pięciornika, odwar z liści podbiału, sok z podbiału, macerat z korzeni prawoślazu, odwar z kwiatów malwy czarnej, odwar wykrztuśny z przetacznika, odwar z ziela przetacznika, odwar z kłącza wężownika, napar z kwiatów rumianku, odwar z ziela rzepiku, odwar z ziela skrzypu, odwar z pączków sosny, syrop z pączków sosny, syrop sosnowy złożony, napar z kwiatów stokrotki, płukanka szałwiowa, wyciąg płynny szałwiowy, nalewka szałwiowa, napar szałwiowy, napar z ziela szanty, napar ślazowy, odwar zagęszczony z porostu, nalewka tatarakowa, odwar z kłączy tataraku, syrop tymiankowy złożony, wyciąg z korzenia ipekakuany.

9 komentarzy:

  1. Czy liść ślazu to malwa ? Nazbierać liści malwy i parzyć? Pić ten napar czy płukać buzię?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ślaz i malwa to zupełnie różne gatunki, aczkolwiek spokrewnione z sobą. Sprawa podobnie jak z mniszkiem a mleczem - potocznie na mniszek mówi się często mlecz. Jednak mlecz i mniszek to zupełnie różne rośliny, spokrewnione blisko dość. Ślaz nazwa łac - malva. Malwa nazwa łac- alcea. Ślaz i malwa należą do tej samej rodziny botanicznej (ślazowatych). Napar ze ślazu zarówno kwiat jak i liść można pić. Teoretycznie kilka łyżek po posiłku 3 razy dziennie. Praktycznie - no weźmy się tak nie bawmy. Parzysz małą ilość i pijesz powolutku. Można i płukanki sobie robić. Kwiat malwy ma też z resztą tutaj zastosowanie, więc co wybierzesz - będzie ok. PS. Sezon na liść podbiału już w pełni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za odpowiedź. Faktycznie slaz to inny gatunek.

    Co ja mogę zrobić z malwą, która kwitnie na czerwono lub biało i różowo ? Da się ją na coś wykorzystać ?

    OdpowiedzUsuń
  4. Oj nie jestem w stanie dać Ci jednoznacznie odpowiedzi nie widząc, nie znając gatunku. Kiedyś doradziłbym Ci na zasadzie, weź spróbuj małą ilość. Teraz dla bezpieczeństwa każdego mówię nieznane chaszcze nie wkładaj w paszczę. Prawdopodobnie kwiat jest jadalny, leczniczy, gdyż często w obrębie rodzaju gatunki mają zbliżone właściwości. Najprawdopodobniej masz do czynienia z malwą ogrodową, której kwiaty oraz liście są jak najbardziej jadalne, z których można przygotować syryjską potrawę melokhia. Daje odnośnik do przepisu http://trzyposilkidziennie.blogspot.com/2014/06/egipska-mulukhiyah-z-lisci-dzikiej-malwy.html

    OdpowiedzUsuń
  5. Na czym polega zrobienie syropu z płatków malwy ? Czy syrop to napar? Czy syropy wykrztuśne i herbaty muszą być tylko z płatków czarnej malwy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Syropem nazywamy postać leku powstała przez zawieszenie lub rozpuszczenie substancji leczniczej w stężonym roztworze cukrów prostych (sacharoza-cukier którym najczęściej słodzimy, glukoza lub fruktoza też czasem są stosowane). Rozpuszczalnikiem jest najczęściej woda lub wyciągi roślinne, soki owocowe albo ich mieszaniny. Prawie każdy syrop sporządza się poprzez połączenie składnika leczniczego z cukrem podczas gotowania lub podgrzewania. Napar to inaczej herbatka. Dla przykładu jak robisz sobie poranną kawę, to jest to napar z ziarna kawowca. Jak zrobić najprościej syrop? Bierzemy składnik leczniczy, mieszamy z cukrem i lekko gotujemy lub podgrzewamy, by dany składnik "puścił soki" ewentualnie dodajemy wody. Proporcje są mało istotne w mojej prywatnej ocenie, można "na oko" zachowując mniej więcej proporcje 1 część składnika leczniczego na 1 część cukru. Czy tylko malwa czarna? No akurat ten gatunek jest leczniczy, ale w obrębie rodzaju większość gatunków może mieć zbliżone właściwości. Jest tak chociażby w przypadku owoców róż - każdy możesz zjeść. Trzymajmy się jednak zasady, że jak podany jest konkretny gatunek- używamy tego gatunku. Gdybym ugotował na przykład zupę szczawiową ze szczawiu kędzierzawego... Cóż, raczej by Ci nie smakowała ;-)

      Usuń
    2. Dzięki za odpowiedź

      Usuń
    3. Na zaprzyjaźnionej stronie jest trochę informacji o podstawowych rodzajach leków ziołowych http://www.just-to-survive.com/2014/03/przygotowanielekow.html

      Usuń

Obserwuj przez e-mail

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *