czwartek, 4 maja 2017

Zioła na zapalenie jelit

Choroba może obejmować dwunastnicę, jelito kręte i czcze oraz jelito grube lub jego części, zwłaszcza odbytnicę. Następuje przekrwienie błony śluzowej, drobne jej uszkodzenia i mikrokrwawienia, kruchość śluzówki lub jej obrzmienie wywołane najczęściej przez bakterie, niekiedy przez wirusy lub pasożyty jelitowe, a nawet po dłuższym przyjmowaniu niektórych leków, np. antybiotyków, salicylanów. Objawami są bolesność brzucha, odbijanie, wzdęcia, biegunka, gorączka i obecność krwi w kale. Znanych jest wiele roślin i preparatów skutecznie działających w zapaleniu jelit, zwłaszcza w przewlekłym, jako hamujące biegunkę, przeciwkrwotoczne, bakteriobójcze, rozkurczowe, przeciwzapalne, powlekające, ściągające i regenerujące błonę śluzową.

Surowce: liść aloesu świeży, korzeń arcydzięgla, liść babki lancetowatej, liść babki zwyczajnej, ziele bluszczyka, liść borówki brusznicy, owoc borówki czernicy, liść borówki czernicy, huba brzozowa czarna, ziele bukwicy, ziele piołunu, ziele bylicy pospolitej, czosnek, ziele drapacza lekarskiego, ziele dziurawca, ziele hyzopu, owoc jałowca, liść jeżyny, kora kasztanowca, liść maliny, owoc kminku, ziele koniczyny czerwonej, ziele krwawnika, kwiat lawendy, korzeń lukrecji, korzeń łopianu, ziele macierzanki, korzeń marchwi, liść melisy, liść mięty, korzeń mniszka, kwiat nagietka, korzeń omanu, liść orzecha włoskiego, płatki owsiane, ziele pięciornika gęsiego, kłącze pięciornika, liść pokrzywy, liść porzeczki czarnej, liść poziomki, liść przetacznika leśnego, ziele przywrotnika, ziele rdestu ptasiego, kłącze wężownika, kwiat rumianku, liść ruty, ziele rzepiku, liść szałwii, porost islandzki, kłącze tataraku.

Preparaty galenowe: wino aloesowe, odwar z liści babki, odwar z ziela bluszczyka, odwar z liści borówki brusznicy, owoce borówki czernicy świeże sterylizowane, odwar z owoców borówki czernicy, odwar z liści borówki czernicy, odwar z huby brzozowej czarnej, odwar z bukwicy, napar piołunowy, napar z ziela bylicy pospolitej, wyciąg z czosnku bez-wonny, odwar z drapacza, syrop z ziela dymnicy, napar dziurawcowy, napar z hyzopu, odwar z liści jeżyny, odwar z kory kasztanowca, wino kminkowe, napar kolendrowy, odwar z koniczyny, napar z ziela krwawnika, sok ze świeżego ziela krwawnika, wino lawendowe, odwar z korzenia lukrecji, wyciąg lukrecjowy suchy, odwar z korzenia łopianu, napar z ziela macierzanki, sok ze świeżej marchwi, sok z warzyw, napar melisowy, napar z liści mięty, nalewka miętowa, odwar z korzenia mniszka, sok z mniszka, napar z kwiatów nagietka, napar z korzeni omanu, wino z korzeni omanu, napar z liści orzecha włoskiego, wino orzechowe, likier orzechowy, odwar z ziela pięciornika gęsiego, odwar z kłącza pięciornika, wino z kłącza pięciornika, odwar z liści pokrzywy, napar przeciwzapalny z porzeczki, odwar z liści poziomki, odwar z ziela przetacznika, odwar z przywrotnika, odwar z ziela rdestu ptasiego, odwar z kłącza wężownika, wino przeciwbiegunkowe, napar z kwiatów rumianku, intrakt z ruty, napar z ziela rzepiku, sok ze świeżego korzenia rzodkwi, napar szałwiowy, odwar zagęszczony z porostu, napar z kłączy tataraku, nalewka tatarakowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwuj przez e-mail

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *