Przechowywanie warzyw w piwnicach

Do przechowywania warzyw nadają się piwnice, w których w okresie zimowo-wiosennym można utrzymać temperaturę w granicach 0—4 st. C. Ze względu na stosunkowo dużą wilgotność nadają się one tylko do przechowywania warzyw korzeniowych i kapustnych. Piwnice powinny być utrzymywane w czystości. Po zakończeniu przechowywania warto rozważyć ich wybielenie i wysiarkowanie (spalić 50—80 g/m3 siarki) lub odkażenie formaliną (opryskać ściany, podłogi, półki 1—2 % roztworem formaliny lub 5% roztworem siarczanu miedzi). Temperaturę w piwnicy reguluje się przez wietrzenie. W razie silnych mrozów okna należy zabezpieczyć workami ze słomą. 

Buraki ćwikłowe i ziemniaki przechowuje się w pryzmach o szerokości około 1 m u podstawy i wysokości 80 - 90 cm. Buraki przysypuje się z wierzchu wilgotnym piaskiem. 
Marchew, selery, pietruszkę i chrzan przechowuje się w małych pryzmach (około 80 cm szerokości u podstawy i 70 - 80 cm wysokości) układając korzenie warstwami przesypując wilgotnym piaskiem, a następnie całą pryzmę okrywając wilgotnym piaskiem. Piasek okrywający pryzmy należy utrzymać w stałej wilgotności, zraszając go w miarę wysychania. 
Można również przechowywać warzywa korzeniowe w skrzynkach wyłożonych i przykrytych folią. 
Główki kapusty czerwonej lub włoskiej układa się w 3 - 4 warstwach na półkach lub w ażurowych skrzynkach. Kapustę głowiastą można też wyrwać z korzeniami i zadołować podobnie, jak kalafiory i brukselkę. Rośliny ustawia się w rzędach gęsto, ale tak, aby nie stykały się ze sobą i przysypuje korzenie piaskiem. Pory dołuje się zasypując je wysoko piaskiem, po czubki liści. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Obserwuj przez e-mail

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *