Kasza varnishkes

Potrawa żydowskiej biedoty. Danie banalnie proste do wykonania. Poradzi sobie z nim każdy kto umie ugotować ziemniaki na obiad ;-).

Podstawowe składniki.
- makaron (mogą byc pozostałości z poprzednich posiłków)
- kasza gryczana najlepiej, jednak nie jest to warunek (także można zużyć kasze z poprzedniego dnia)
- cebula
- olej lub inny tłuszcz do smażenia (można zaszaleć i dać okrawki wędlin)
Gotowe danie. Lekko udekorowane, by jakoś to na zdjęciu wyglądało. 






























Wykonanie:
1. Kaszę i makaron ugotować w osolonej wodzie.
2. Cebulę pokroić i zesmażyć na tłuszczu.
3. Dodać kasze i chwilę smażyć.
4. Wymieszać wszystko z makaronem.

Potrawa może stanowić samodzielne danie. Warto jednak dodać coś do niej, chociażby udekorować na talerzu ogóreczkami, podać z mięskiem. Nie jest to jednak konieczne. 

Komentarze