poniedziałek, 28 maja 2018

Zalewajka

To tradycyjna zupa, wiejskiego pochodzenia, zawierająca ugotowane, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane przygotowanym osobno czystym żurem z zakwasu chlebowego. Osobiście mogę stwierdzić, że istnieje wiele odmian tej zupy. Gdy w jakimś gospodarstwie domowym się ją robi, to wszędzie trochę inaczej. Jak nasz poczciwy bigos - co dom to obyczaj. Sposób przygotowania jest niezmienny, różnicą są składniki. Ziemniaki gotuje się z przyprawami, a po ugotowaniu nie odlewa się z nich wody. Następnym krokiem jest dodanie pozostałych składników i dalsze gotowanie. Czas przygotowania to około 45 minut. Przedstawię kilka wersji tej zupy.

Gotowa zalewajka u nas. Robiona według przepisu w wersji ekonomicznej.

Wersja 1
Składniki:
- 1 litr wody
- 1/2 litra(lub więcej) żurku
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- listki laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz
- odrobina oleju
- 1/2 szklanki kwaśnej smietany
Można dodać także:
- majeranek 
- 2-3 wcześniej namoczone grzybki
- czosnek
- natka pietruszki lub koperku (Poza sezonem używam mrożonego, zimą nie kupuję. Wolę w sezonie się zaopatrzyć w zieleninę, pokroić i zamrozić, niż kupować ledwo co dające aromat imitacje zieleniny)


Wykonanie:
1. Obrane ziemniaki kroimy w niewielką kostkę i zalewamy wodą. Dodajemy również ziele, listek laurowy, trochę soli i jeśli mamy po ręką 2-3 wcześniej namoczone grzybki. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. 
2. Wlewamy żurek, tyle, aby zupa nabrała wyraźnie kwaskowatego smaku. Doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie majerankiem, przeciśnietym przez praskę ząbkiem czosnku oraz dodajemy podsmażona na brązowo drobno posiekana cebulkę. 
3. Zaprawiamy śmietana wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącej zupy oraz szczypta soli. Doprowadzamy do wrzenia. 

Podajemy gorącą posypaną zieleniną z dodatkiem pieczywa - pszennego lub razowego. Tradycyjnie zalewajkę jadano z chlebem. 

Wersja 2. Radomszczańska zalewajka.
Składniki
- woda
- ziemniaki
- żur
- słonina
- czosnek
- cebula
- liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz
-grzyby

Wykonanie:
1. Obrane, umyte i pokrojone w kostkę ziemniaki ugotować z przyprawami i namoczonymi grzybami.
2. Słoninę pokroić, zesmażyć na skwarki razem z pokrojoną cebulą.
3. Do wywaru wlać żur, dodać skwarki z cebulką.

Wersja 3. Zalewajka świętokrzyska
Skład:
- woda
- ziemniaki
- żur
- boczek wędzony lub kiełbasa
- czosnek
- cebula
- liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, śmietana

Wykonanie: (Podobne jak w wersji 1)
1. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Gotujemy z przyprawami.
2. Dodajemy Pokrojony boczek lub kiełbasę oraz zesmażoną cebulkę.
3. Wlewamy żur, zaprawiamy śmietaną.

Wersja 4 (zmodyfikowana, ekonomiczna)
Skład:
- kość wędzona lub porcja rosołowa wędzona (ewentualnie skóra z wędzonego boczku lub słoninki)
- ziemniaki
- żur
- marchewka, kawałek selera
- liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek


Wykonanie:
1. Ziemniaki i pozostałe warzywa obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Gotujemy razem wędzoną porcją rosołową/kością oraz z przyprawami.
2. Wlewamy żur, doprawiamy majerankiem. Ewentualnie dodatkowo zakwaszamy kwaskiem cytrynowym, kwasem z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty.

To prosta i dość ekonomiczna wersja zalewajki. Często u mnie robiona w tej wersji. Czasem modyfikuję inne wersje.


Wersja 5 (zmodyfikowana, super ekonomiczna)
Skład:
- skwarki lub trochę smalcu
- ziemniaki
- czosnek
- żur
- liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek


Wykonanie:
1. Ziemniaki  myjemy, kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie razem z zielem angielskim i liściem laurowym. Dodajemy pokrojony czosnek.
2. Gdy już ziemniaki będą miękkie dodajemy skwarki lub trochę smalcu.
3. Wlewamy żur, doprawiamy majerankiem. Ewentualnie dodatkowo zakwaszamy kwaskiem cytrynowym, kwasem z kiszonych ogórków lub kiszonej kapusty. Można dodać śmietany.

Pomimo niewielkiej ilości składników jest smaczną wersją zalewajki. Najprostsza. Taniej już się nie da. Można ją uznać za wersję podstawową.


Dwie zalewajki zostały wpisane na listę produktów regionalnych.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ANGIELSKI Lubin

ANGIELSKI Lubin
Centrum Językowe Harvard

Obserwuj przez e-mail

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *