poniedziałek, 28 maja 2018

Ziemniaki w mundurkach z kiszoną kapustą

Podstawowe składniki bez tłuszczu i przypraw.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków
- 1 kg kiszonej kapusty
- szczypiorek
- tłuszcz lub smalec, najlepiej ze skwarkami
- sól, pieprz, majeranek
- trochę mięsa / wędlin (opcjonalnie)



Gotowe danie na głębokiej patelni.
Foto autor, 2012
Wykonanie:
1. Ziemniaki umyć, ugotować w mundurkach w osolonej wodzie.
2. Ugotowane ziemniaki wystudzić, obrać i pokroić.
3. Kiszoną kapustę i szczypiorek pokroić i dodać do ziemniaków.
4. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Można zesmażyć pokrojone w drobną kostkę wędliny lub kawałki mięsa i dodać do potrawy.
5. Gotową mieszankę smażyć kilka minut na oleju lub innym tłuszczu.

Składniki podstawowe to ziemniaki, kiszona kapusta, przyprawy i tłuszcz. Szczypiorek i mięso to składniki opcjonalne. Można urozmaicić potrawę dodatkiem dziko rosnących roślin jadalnych (jako zielenina) według uznania i dostępności.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ANGIELSKI Lubin

ANGIELSKI Lubin
Centrum Językowe Harvard

Obserwuj przez e-mail

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *