niedziela, 10 lutego 2019

Kasza manna - świetna sprawa w celu ewakuacji

Kasza manna. Po kilku latach stwierdzam, że to doskonały zamiennik fast foodów. Bardzo łatwo się przygotowuje, jest ciekawą alternatywą dla chociażby ziemniaków, można jeść na słodko, na "słono". Podana z dżemikiem - dobre "coś słodkiego". Podana jako zamiennik ziemniaków lub kaszy - szybka baza skrobiowa na talerzu. O zaletach zdrowotnych kaszy manny rozpisywać się nie będę. Można o tym poczytać chociażby tutaj. Ja skupię się jedynie na jej zaletach w kontekście posiłku w warunkach "polowych".
Dwie środkowe butle to właśnie kasza manna, dwie po prawej ryz, groch widać, obok grochu - mąka.
Mały słoik to właśnie kasza manna, obok płatki owsiane - mieszanka, pierwszy od lewej to kasza jęczmienna.

Szybkość przygotowania - dość szybko. W zależności od typu albo krótko (kilka minut) gotować albo zalać wrzątkiem. To naprawdę bardzo istotna zaleta. 

Woda się gotuje...

Wsypywałem kaszkę cały czas mieszając - po minucie już gęsta odpowiednio. 
Od zagotowania wody i wsypania kaszy - minęła może minuta. Minuta od zagotowania wody i baza posiłku gotowa.

W domu - posiłek dla leniwego, awaryjny. W warunkach działkowych - rarytasik. 
Tutaj akurat - ze szprotkami. Szybka kolacyjka. Czas przygotowania - kilka minut. To właśnie czas przygotowania posiłku na kaszy mannie zadecydowała o tym, że tego produktu używam i nadal będę używać na działce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

ANGIELSKI Lubin

ANGIELSKI Lubin
Centrum Językowe Harvard

Obserwuj przez e-mail

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *