Przepisów i sposobów gotowania krupniku jest tyle, co gotujących. Jedni gotują na kościach drobiowych, inni na wieprzowych, inni na mięsie. Przedstawiam jedną ze swoich wersji - z kaszy jęczmiennej typu pęczak, na korpusie drobiowym. Zupa tania i dość sycąca. To jeden z wariantów.
|
Główne składniki - na razie bez "zieleninki". |
Na powyższym zdjęciu składniki na 7 litrowy garnek. Korpus drobiowy się już rozmroził. Na 7 litrowy garnek ta ilość składników jest wystarczająca - gęstość zupy taka w sam raz dla mnie.
|
Gotujący się korpus razem z kaszą. |
Najpierw gotuję w osolonej wodzie korpus razem z kaszą jęczmienną. Po zebraniu szumów dodaję 1 - 2 liście laurowy oraz kilka ziarenek ziela angielskiego . W międzyczasie obieram, myję i kroję pozostałe warzywa.
|
Pokrojony seler |
|
Pokrojona marchew |
|
Pokrojone ziemniaki |
Dodaję warzywa mniej więcej w kolejności prezentowania zdjęć. Najpierw seler, następnie marchew, na końcu ziemniaki. Po kilkunastu minutach dodaję posiekaną zieleninkę. Jaką - różnie. Koperek, pietruszkę, seler - mam w zamrażalniku stosowny zapas.
|
Zamrażalnik pod koniec zimy. |
Tym razem zdecydowałem się na użycie szczypiorku. Szczypiorek z własnej uprawy parapetowej. Warto mieć taki miniogródek u siebie.
|
Mój szczypiorek. |
|
Umyty i pokrojony szczypiorek |
|
Zupka po dodaniu szczypiorku i uzupełnieniu wodą. |
Całość jeszcze trochę gotuję - do miękkości warzyw. Doprawiam do smaku solą (jeśli potrzeba), pieprzem. I gotowe.
|
Obiadek |
Taki garnuszek zupy zazwyczaj jest na dwa dni, czasem na dany dzień. Różnie. Zależnie od tego jak bardzo "zupny" mam dzień.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dzień dobry, miło mi Cię gościć na moim blogu.