Groch na gęsto z okrasą

Dość pożywne i naprawdę tanie danie, może być samodzielnym posiłkiem lub dodatkiem do ziemniaków, makaronu, można zjeść z chlebem. Jak kto chce. Składniki to groch, słonina, która może być zastąpiona smalcem i trochę cebuli.

Główne składniki potrawy oprócz przypraw
Składniki jak widać - bardzo proste i tanie. Nie mamy słoniny - można spokojnie użyć smalcu. Możemy użyć też kawałków kiełbasy, mięsa jakiegoś boczku - jak kto chce, co kto ma.

Słoninę kroję w kostkę - niezbyt drobno, nie chce mi się drobno dziabać. 
Cebulę kroję w plasterki lub półplasterki. 
Składniki już na ogniu
Gotowanie i smażenie w trakcie
No już prawie gotowe
Groch namoczony (akurat tym razem zostawiony na noc do namoczenia) gotuję w osolonej wodzie. Słoninę zesmażam razem z cebulką . Gdy już groch się ugotuje, słonina z cebulką zesmaży - łączę wszystko razem i doprawiam (wedle gustu - sól, jeśli użyto za mało, pieprz, fajnie się komponuje majeranek).

Składniki po połączeniu
Gotowa potrawa 
Taka masa jest gotowa do podania. Nie wygląda może zbyt apetycznie, jednak nie wszystkie potrawy muszą cieszyć oko. Tą potrawę można jeść jako samodzielne danie. Można też tej potrawy (jeśli nie zostanie zjedzona) użyć jako farszu do pierogów. 

Komentarze