Zupa na kwasie z kiszonych ogórków

Kwas z kiszonych ogórków to dość dobry materiał na zupy. Zwłaszcza gdy w kuchni dąży się do maksymalnego wykorzystania wszelkich dostępnych składników. Zupa ma wyraźnie smak typowej ogórkowej. Ważna uwaga i wolę to napisać na początku. Zupy na początku nie solimy zbyt mocno, ponieważ kwas z kiszonych ogórków zawiera sól.

Główne składniki zupy 

Na powyższym zdjęciu najważniejsze składniki zupy - porcja rosołowa, którą można zastąpić dowolną kością. marchew, seler, ziemniaki - tyle ile widać, aczkolwiek proporcje każdy wedle siebie ustala. No i kwas z kiszonych ogórków - oczywiście najlepiej dobrze ukiszone własne ogórki.

Porcję rosołową gotuję
Seler kroję w kostkę
Marchewka pokrojona w kostkę
Ziemniaki pokrojone w kostkę 
Gdy już porcja rosołowa się zagotuje w wodzie solę odrobinę i dodaję pokrojone warzywa. Gotuję do miękkości warzyw.

Warzywa już miękkie
Już kwas z ogórków dodany
Dodana śmietana
Zupa gotowa. Podsumowując. Gotuję normalną zupę , warzywną powiedzmy, bazę. Dodaję kwas z ogórków, dosalam do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Zabielam śmietaną.

Gotowy posiłek
Zupa bardzo przypomina ogórkową. Może być dość tania w przygotowaniu. W sumie to wystarczające składniki to kość (lub dowolne źródło tłuszczu zupnego), ziemniaki i kwas z ogórków. Tutaj wersja na bogato. Śmietany jeśli nie mamy można nie używać , jednak wtedy warto chociaż mąką zabielić zupę. 

Komentarze