Kwas z kiszonych ogórków to dość dobry materiał na zupy. Zwłaszcza gdy w kuchni dąży się do maksymalnego wykorzystania wszelkich dostępnych składników. Zupa ma wyraźnie smak typowej ogórkowej. Ważna uwaga i wolę to napisać na początku. Zupy na początku nie solimy zbyt mocno, ponieważ kwas z kiszonych ogórków zawiera sól.
|
Główne składniki zupy |
Na powyższym zdjęciu najważniejsze składniki zupy - porcja rosołowa, którą można zastąpić dowolną kością. marchew, seler, ziemniaki - tyle ile widać, aczkolwiek proporcje każdy wedle siebie ustala. No i kwas z kiszonych ogórków - oczywiście najlepiej dobrze ukiszone własne ogórki.
|
Porcję rosołową gotuję |
|
Seler kroję w kostkę |
|
Marchewka pokrojona w kostkę |
|
Ziemniaki pokrojone w kostkę |
Gdy już porcja rosołowa się zagotuje w wodzie solę odrobinę i dodaję pokrojone warzywa. Gotuję do miękkości warzyw.
|
Warzywa już miękkie |
|
Już kwas z ogórków dodany |
|
Dodana śmietana |
Zupa gotowa. Podsumowując. Gotuję normalną zupę , warzywną powiedzmy, bazę. Dodaję kwas z ogórków, dosalam do smaku, jeśli jest taka potrzeba. Zabielam śmietaną.
|
Gotowy posiłek |
Zupa bardzo przypomina ogórkową. Może być dość tania w przygotowaniu. W sumie to wystarczające składniki to kość (lub dowolne źródło tłuszczu zupnego), ziemniaki i kwas z ogórków. Tutaj wersja na bogato. Śmietany jeśli nie mamy można nie używać , jednak wtedy warto chociaż mąką zabielić zupę.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dzień dobry, miło mi Cię gościć na moim blogu.