Składniki -
mąka, woda,
groch, sól, chili i majeranek. I to wszystko. Dość tanie ale bardzo pożywne danie. Farsz to modyfikacja
grochu na gęsto - bez tłuszczu, za to z dodatkiem chili.
|
Namoczony groch zaczynam gotować |
|
Gdy już się podgotuje dodaję pokrojoną papryczkę chili |
|
I gotuję do całkowitego rozgotowania grochu |
|
Gotowe, przyprawione... |
Farsz gotowy. Na dobrą sprawę to dość uniwersalny farsz. Z powodzeniem można go wymieszać z makaronem, potraktować jako pastę do
pieczywa, czy też właśnie jako nadzienie do pierogów. Proporcji nie podam, nic nie ważyłem.
Farsz gotowy, czas na ciasto. To ciasto to dla mnie też zarówno ciasto na pierogi, na makaron, na placki, nawet na kluski. Mąka i wrzątek plus trochę soli - oto składniki. Proporcji nie znam, zawsze robię na oko a do celów wpisu nie ważyłem ani nie mierzyłem.
|
Mąka... |
|
Dodałem wrzątku i zacząłem mieszać |
|
Okazało się, że za mało wody, więc dodałem |
|
Znowu trzeba było dodać - jak widać - zachowania proporcji brak |
|
O - i tak powinno być, można wyrabiać ciasto |
|
Wyrobione ciasto |
Rozwałkowane do odpowiedniej grubości ciasto miałem, farsz miałem. Czas na robienie pierogów.
|
Wykrawanie krążków kubkiem |
|
Krążki gotowe |
|
Zaczynam pierogi |
|
Nadziewam farszem |
|
W trakcie lepienia pierogów |
|
Tyle wyszło, ciasto raczej grubsze, takie jak lubię |
|
Gotowanie już |
|
Gotowe |
|
Farszu zostało, będzie jako dodatek do chleba |
Pierogi bardzo tanie, dość smaczne. Pierogi podane z odrobiną jakiegoś tłuszczyku stanowią pełnowartościowy posiłek. Są węglowodany, są białka, są tłuszcze (jeśli podamy z okrasą, co polecam). Koszt? Trochę grochu, powiedzmy niecałe opakowanie, kilogram (może więcej) mąki, papryczki chili... Śmiem sądzić , że maksymalnie 4 do 5 zł - posiłek dość syty, dwie porcje.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dzień dobry, miło mi Cię gościć na moim blogu.