Jakiś czas temu pokazywałem akcję robienie bigosu. Zalecam jestemy robienie sobie tego typu dań w słoikach. To wartościowy i szybki posiłek. Bigos można jeść z pieczywem, ziemniakami, makaronem... Jak kto chce. Ja lubię na gdzie bigosu ugotować zupę. Składniki widoczne poniżej.
Wstępne składniki zupy bigosowej bez przypraw, proporcje na garnek 6 litrowy |
Warzywa po obraniu i umyciu kroję w kostkę i wrzucam do gotującej się wody ze skrzydełkami |
Przy okazji - fajnie jest mieć w kuchni taką lub podobną deskę do krojenia, którą można złożyć w pokazany sposób - ułatwia to bardzo wrzucanie pokrojonych warzyw do garnka. |
Gotuje się... |
Por mrożony - doskonale, może być |
Po dodaniu zielonego zupa prezentuje się ładniej |
Po dodaniu bigos, doprawieniu majerankiem jeszcze kilka minut gotuję i gotowe |
Gotowa. Bardzo smaczna. Wszystko odpowiednio doprawione, wszystkie składniki odpowiednio przeszły...
Talerzyk zupki |
Zupa bigosowa w mojej prywatnej ocenie to najlepsza wersja kapuśniaka. Gdybym chciał zrobić kapuśniak z kapusty a nie z bigosu - nie uzyskam tego wspaniałego smaku.
Wygląda fajnie. Dobry pomysł z porem. Muszę też tak zrobić.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam M.K.
Przyznam, że nawet jakoś szczególnie pikantne to nie było. A zielone w zupie musi być i już.
UsuńPozdrawiam