Kotlety ziemniaczane ze skrawkami wędlin

 Zostało ziemniaków z poprzedniego obiadu? W lodówce ponadto są resztki wędliny? Można zrobić z takich "resztek" dość smaczne danie - kotlety ziemniaczane z dodatkiem skrawków wędlin. Danie tego typu ma charakter czystej improwizacji. Bazą jest ciasto na kotlety ziemniaczane do którego można dodać skrawki wędlin, sera, kawałków dowolnego mięsa. 

Oto baza na ciasto - utłuczone ziemniaki, jajka, cebula, bułka tarta.Proporcje widoczne - nie ważyłem nic, nie mierzyłem. 

Ziemniaki już mam utłuczone. Jest ich tutaj może kilogram.

Jedną cebulę obieram i kroję...

Resztki wędlin, które zostały w lodówce.

Wędlinę kroję w drobną kostkę.

Pokrojoną wędlinę i cebulę dodaję do ziemniaków.

Wbijam dwa jajka.

Dodaję trochę bułki tartej.

I mieszam wszystko...

Formuję kotlety i obtaczam w bułce tartej.

Uformowane kotlety idą na patelnię na rozgrzany olej. 

Smaże po kilka minut z obu stron na taki oto kolor, nie mierzyłem czasu ;-) 

Gotowe kotlety.

Takie kotlety mogą stanowić samodzielne danie, można podać z dowolnego typu sosem. Można je traktować jako dodatek do obiadu. Doskonale komponują się smakowa z czymś kiszonym - więc kotlecik tego typu, jakiś sos lub zesmażona cebulka i kiszony ogóreczek - i mamy świetny obiad. 


POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ

Komentarze