Zostało ziemniaków z poprzedniego obiadu? W lodówce ponadto są resztki wędliny? Można zrobić z takich "resztek" dość smaczne danie - kotlety ziemniaczane z dodatkiem skrawków wędlin. Danie tego typu ma charakter czystej improwizacji. Bazą jest ciasto na kotlety ziemniaczane do którego można dodać skrawki wędlin, sera, kawałków dowolnego mięsa.
|
Oto baza na ciasto - utłuczone ziemniaki, jajka, cebula, bułka tarta.Proporcje widoczne - nie ważyłem nic, nie mierzyłem.
|
|
Ziemniaki już mam utłuczone. Jest ich tutaj może kilogram.
|
|
Jedną cebulę obieram i kroję...
|
|
Resztki wędlin, które zostały w lodówce.
|
|
Wędlinę kroję w drobną kostkę.
|
|
Pokrojoną wędlinę i cebulę dodaję do ziemniaków.
|
|
Wbijam dwa jajka.
|
|
Dodaję trochę bułki tartej.
|
|
I mieszam wszystko...
|
|
Formuję kotlety i obtaczam w bułce tartej.
|
|
Uformowane kotlety idą na patelnię na rozgrzany olej.
|
|
Smaże po kilka minut z obu stron na taki oto kolor, nie mierzyłem czasu ;-)
|
|
Gotowe kotlety.
|
Takie kotlety mogą stanowić samodzielne danie, można podać z dowolnego typu sosem. Można je traktować jako dodatek do obiadu. Doskonale komponują się smakowa z czymś kiszonym - więc kotlecik tego typu, jakiś sos lub zesmażona cebulka i kiszony ogóreczek - i mamy świetny obiad.
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
Komentarze
Prześlij komentarz
Dzień dobry, miło mi Cię gościć na moim blogu.