W poprzednim wpisie zachęcałem do posiadania zapasów mięsa (w zamrażalniku) na minimum 2 tygodnie. Teraz zachęcam do posiadania zapasu podstawowych warzyw, także oczywiście na dwa tygodnie. Ich dobór zależy od naszych codziennych preferencji kulinarnych – czyli w skrócie kupujemy zapas tych warzyw, które jemy an co dzień ale tez takich, które poleżą u nas w domu te dwa tygodnie, bez konieczności zajmowania lodówki. Niniejszy wpis nie będzie zatem ścisłą listą a jedynie propozycją, popartą osobistym doświadczeniem. Zakładam u Czytelnika brak piwnicy nadajacej się do przechowywania warzyw. Uważam jednak że skrzynka odpowiednio dobranych warzyw te dwa togodnie powinna w domu „przetrwać” i dość znośnie się przechowywać. Jakie warzywa proponuję? Przede wszystkim wszelkie korzeniowe, ziemniaki oraz cebulę. Można też dołożyć do tego jedną lub dwie kapusty głowiaste – ten tydzień lub dwa powinna w domu nie zdążyć się zepsuć. Miejsce przechowywania? To już każdy musi sobie je zorganizować – uważam, że w domu powinna się znaleźć przestrzeń na tą jedną skrzynkę warzyw. Ile tych warzyw? Nie wiem ile Państwo spożywacie. Po prostu – na dwa tygodnie.
Uzupełnienie zapasu w skrzynce warzywnej... |
Cebula – kolejne warzywo doskonałe. Dość dobrze się przechowuje w nawet niezbyt dobrych warunkach. Te kilka kg cebuli warto mieć w zapasie. Co kilka dni warto zjeść trochę surowej cebuli (jeśli komuś nie szkodzi) – to doskonałe warzywo wspierające zdrowie, działa bakteriobójczo i poprawia odporność.
Inna warzywa korzeniowe – piszę o nich razem z uwagi na zbliżone zastosowanie – głównie do zupy. Marchew, seler, pietruszka – to warzywa korzeniowe tradycyjnie dodawane do zup, można z nich tez zrobić surówkę, można zrobić zapiekankę warzywną. Te kilka tygodni powinny dać się przechować w warunkach domowych – byle to sauna nie była, wybieramy miejsce względnie najchłdoniejsze. Uważam, że zrobienie i utrzymywanie dwutygodniowego zapasu tych warzyw nie powinno stanowić problemów w większości domów.
Kapusta – tutaj z przechowywaniem w domu może być problem, gdyż lepiej trzymać ją w chłodnym miejscu. Warto jednak rozważyć posiadanie jednej chociaż zapasowej główki tego warzywa.
Jeśli mamy balkon lub możliwość pozostawienia wiaderka z ziemią poza domem – warto rozważyć por jako warzywo na zapas. Kilka sztuk wsadzamy do ziemi (niech por ma korzenie) i tak przechowywany por da sobie radę przez kilka tygodni nawet, lub dłużej.
Czosnek - powinien być w mojej ocenie zawsze w domu. To doskonała przyprawa i świetny antybiotyk. Warto stosować go profilaktycznie (przy braku przeciwskazań) - chociażby ząbek na surowo wieczorem co kilka dni.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dzień dobry, miło mi Cię gościć na moim blogu.