Oto przepis na krupnik w bardzo okrojonej wersji składnikowej - biedo wersja. Składniki: 1 cebula, 4 - 5 łyżek oleju, około 100 kaszy jęczmiennej - jest to proporcja na 2 litrowy garnek, na 1 - 2 porcje zupy. Czy da się najeść zupą tak mizerną? No schabowy to to nie jest, jednak wbrew pozorom nie jest to zupa nic. Coś tam kalorii dostarczy. 100 g kaszy to około 300 - 350 kcal, 4 - 5 łyżki oleju to około 350 - 450 kcal, więc taki garnek dostarczy w przybliżeniu 600 - 750 kcal - nie jest więc tragicznie. Zakładajac, że taki garnuszek to raptem 2 porcje (aczkolwiek można dzielić na więcej posiłków) to porcja dostarczy około 300 kcal. Nie powala, ale też zawsze coś.
|
Oto super dobrane składniki - obfotość jak widać - 100 g kaszy, cebulka, sól, olej, trochę zieleniny.
|
|
Cebulę obieram i kroję.
|
|
Do garnka idzie 4 - 5 łyżek oleju i na to wrzucam cebulę.
|
|
Cebulkę zrumieniam.
|
|
Gdy już cebulką się zrumieni dodaję trochę wody i gotuję kilka minut aż wywar nabierze kolorku.
|
|
Wywar gotowy, więc dolewam wody, solę, pieprzę (dodaję pieprzu) i wrzucam opłukaną kaszę.
|
|
Gotująca się zupa.
|
|
Jak już kilkanaście minut się pogotuje kroję zieleninkę, by aż tak bidna ta zupa nie była.
|
|
Zieleninka dodana, wiec jeszcze gotuję.
|
|
Prawie gotowa.
|
|
Talerz gotowej zupy - obok garnek, w którym jest drugi taki talerz. Wiec teoretycznie są tu dwie porcje zupy.
|
Jak już wspomniałe i co z resztą widać. Zupa bidna. Smak? No da się zjeść, nie jest jakoś niedobra, smak nadaje wywar ze zrumienionej cebulki. Ta zupa jest po rpostu przykładem posiłku z bardzo skąpej ilości składników. Teoretycznie są to 2 (no może ewentualnie 3) porcje posiłku. Praktycznie - jeden garnek taki to posiłek dla jednego chłopa, mało wybrednego. Takim widocznym talerzem raczej się człek nie nasyci porządnie, no chyba, że z chlebkiem.
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
Komentarze
Prześlij komentarz
Dzień dobry, miło mi Cię gościć na moim blogu.