Na zrumienionej cebuli można zrobić bardzo dużo rodzajów zup - nie tylko poczciwa partyzancka (link). Oto więc kolejna wersja zupy na zrumienionej cebuli - krupnik. Składniki - trochę kaszy jęczmiennej, kilka ziemniaków, trochę selera i marchewki, cebula i tłuszcz. Tego typu krupnik można zrobić w dośc okrojonej biedo - wersji, którą też zaprezentuję przy najbliższej okazji. W biedo wersji składnikami są jedynie tłuszcz, cebula, kasza i przyprawy.
|
Ten typ zupy zaczynamy od zesmażenia na tłuszczu w garnku pokrojonej cubuli.
|
|
A oto pozostałe składniki - ziemniaki, marchew, seler oraz kasza jęczmienna.
|
|
Cebulkę zrumieniam na tłuszczu.
|
|
Gdy już cebula się zrumieni (poziom zrumienienia zależy od gustu) dolewam odrobinę wody i solę.
|
|
Wywar nabrał już koloru, więc lecimy z zupą dalej.
|
|
Warzywa myję, obieram, kroję.
|
|
Dolewam wody, dosalam w razie konieczności, dodaję kaszę i pokrojone warzywa.
|
|
Gotuję do miękkości warzyw i gotowe.
|
To dość prosta w wykonaniu zupa. Najważniejsze to odpowiednio zrumienić cebulę i pozwolić kilaknaście minut wywarowi nabrać smaku i aromatu z zesmażonej cebuli. Reszta to dodanie wody i reszty warzyw z kaszą. Proporcje w sumie an oko. Zaprezentowane tutaj proporcje spokojnie wystarczają na 6 litrowy garnek zupy - ta ilość kaszy dośc fajnie napęcznieje i zupa jest dość sycąca. Główny smak pochodzi z wywaru zrumienionej cebuli. Jak już wspomniałem, można zrobić jej biedo wersję, którą zaprezentuję za jakiś czas, za kilka dni.
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
Komentarze
Prześlij komentarz
Dzień dobry, miło mi Cię gościć na moim blogu.