Krupnik na zrumienionej cebuli

Na zrumienionej cebuli można zrobić bardzo dużo rodzajów zup - nie tylko poczciwa partyzancka (link). Oto więc kolejna wersja zupy na zrumienionej cebuli - krupnik. Składniki - trochę kaszy jęczmiennej, kilka ziemniaków, trochę selera i marchewki, cebula i tłuszcz. Tego typu krupnik można zrobić w dośc okrojonej biedo - wersji, którą też zaprezentuję przy najbliższej okazji. W biedo wersji składnikami są jedynie tłuszcz, cebula, kasza i przyprawy. 

Ten typ zupy zaczynamy od zesmażenia na tłuszczu w garnku pokrojonej cubuli. 

A oto pozostałe składniki - ziemniaki, marchew, seler oraz kasza jęczmienna.

Cebulkę zrumieniam na tłuszczu. 

Gdy już cebula się zrumieni (poziom zrumienienia zależy od gustu) dolewam odrobinę wody i solę. 

Wywar nabrał już koloru, więc lecimy z zupą dalej.

Warzywa myję, obieram, kroję. 

Dolewam wody, dosalam w razie konieczności, dodaję kaszę i pokrojone warzywa. 

Gotuję do miękkości warzyw i gotowe. 

To dość prosta w wykonaniu zupa. Najważniejsze to odpowiednio zrumienić cebulę i pozwolić kilaknaście minut wywarowi nabrać smaku i aromatu z zesmażonej cebuli. Reszta to dodanie wody i reszty warzyw z kaszą. Proporcje w sumie an oko. Zaprezentowane tutaj proporcje spokojnie wystarczają na 6 litrowy garnek zupy - ta ilość kaszy dośc fajnie napęcznieje i zupa jest dość sycąca. Główny smak pochodzi z wywaru zrumienionej cebuli. Jak już wspomniałem, można zrobić jej biedo wersję, którą zaprezentuję za jakiś czas, za kilka dni. 


POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ

Komentarze