Żurek - wersja prosta - wariant 1

Prostych i jednocześnie tanich wariantów żurku robię co jakiś czas kilka. Oczywiście zakwas mam własny. Najprostszym i najtańszym wariantem jest żurek, którego składnikami są same ziemniaki i zakwas. Taki też pokażę. Teraz wariant prostego żurku, którego składnikami są ziemniaki, marchew, zakwas, śmietana . 

Oto prezentacja składników. Ilość na duży garnek, około 6 litrowy. 

Najpierw w osolonej wodzie gotuję kość wieprzową. 

Marchewkę obieram, myję i kroję w kostkę. 

Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę.  

Pokrojone warzywa wrzucam do gotującego się wywaru.

Warzywa gotuję do miękkości, dodaję pokruszony suszony lubczyk. 

Gdy już warzywa są miękkie dodaję zakwas i po kilku inmutach śmietanę. 

Gotowe, podano do stołu. Chlebek do atkeij zupki musi być. 

Zupy na kwasie i wszelkiego typu krupniki są moimi ulubionymi typami zup. Do żurków najlepszy jest zakwas własnej roboty. Oczywiście można kupić, jednak w mojej suiektywnej ocenie to nie to samo. 


POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ

Komentarze