Prostych i jednocześnie tanich wariantów żurku robię co jakiś czas kilka. Oczywiście zakwas mam własny. Najprostszym i najtańszym wariantem jest żurek, którego składnikami są same ziemniaki i zakwas. Taki też pokażę. Teraz wariant prostego żurku, którego składnikami są ziemniaki, marchew, zakwas, śmietana .
|
Oto prezentacja składników. Ilość na duży garnek, około 6 litrowy. |
|
Najpierw w osolonej wodzie gotuję kość wieprzową. |
|
Marchewkę obieram, myję i kroję w kostkę. |
|
Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę. |
|
Pokrojone warzywa wrzucam do gotującego się wywaru. |
|
Warzywa gotuję do miękkości, dodaję pokruszony suszony lubczyk. |
|
Gdy już warzywa są miękkie dodaję zakwas i po kilku inmutach śmietanę. |
|
Gotowe, podano do stołu. Chlebek do atkeij zupki musi być. |
Zupy na kwasie i wszelkiego typu krupniki są moimi ulubionymi typami zup. Do żurków najlepszy jest zakwas własnej roboty. Oczywiście można kupić, jednak w mojej suiektywnej ocenie to nie to samo.
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
Komentarze
Prześlij komentarz
Dzień dobry, miło mi Cię gościć na moim blogu.