Długo się zastanawiałem, czy wrzucać taki przepis. W końcu żadna filozofia. Usmażyć placki z cukini, wielkie mi halo. Jednak, skoro o kopytkach i kluskach pisałem, to czemu nie o cukini. Tym bardziej, że jesień to właśnie okres, gdy warzywa są naprawdę tanie. Opłaca się jesienią kupić świeże warzywa i samemu przerabiać. To najlepszy okres dla wielu warzyw a i najtańszy. Więc placki te - pasują tutaj jak najbardziej. Potrzebujemy cukinię, mąkę, olej, sól oraz preferowaną przyprawę.
|
Kroję cukinię w plastry o takiej grubości, skórkę zostawiam... |
|
Dobra, obieram ze skórki, żona kazała, bo dzieci ;-) ... |
|
Solę, przyprawiam i obtaczam w mące. |
|
I na patelnię z rozgrzanym olejem, kilka minut z każdej strony. |
|
Placki znikają szybciej niż się pojawiają, przynajmniej w początkowej fazie smażenia. |
Placki takie to zamiennik kotleta, może też służyć jako przekąska sama w sobie. Przyprawy dobieramy wedle gustu. Smażymy kilka minut też na wyczucie do smaku.
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
Komentarze
Prześlij komentarz
Dzień dobry, miło mi Cię gościć na moim blogu.