Pizza... Cóż w tym daniu nadzwyczajnego? Cóż niby kryzysowego? Kryzysowego może i niewiele, jednak warto umieć samemu przygotować ją od początku do końca z najprostsych składników. ja osobiście preferuję pizzę na cienkim cieście chlebowym. Ciasto chlebowe pszenne drożdżowe.
|
Najpierw lyżeczkę drożdży rozpuściłem w wodzie (duży kubek), dodałem mąki i odczekałem, aż drożdże zaczną szaleć. |
|
Gdy już widziałem aktywne życie drożdży dodałem jeszcze mąki, by uzyskac konsystencję ciasta podobną do rzadkiego budyniu. |
|
Dodałem kilogram mąki, posoliłem lyżką soli. |
|
Zostawiłem na jakąś godzinę, by ciasto zaczęło rosnać. |
|
Ciasto rozgniotłem... |
|
Podzieliłem zrobione ciasto na 5 w miarę równych części. |
|
Wstępnie uformowane placki |
|
Gotowy, rozwałkowany spód do pizzy wielkości większego talerza obiadowego |
|
Składniki główne sosu do pizzy - koncentrat pomidorowy, oliwa, bazylia, oregano i sól - sprawdzony zestaw |
|
A oto reszta składników - podstawowe to oczywiście tarty żółty ser. Resztę dajemy wedle uznania, ja użyłem pieczarek i cukini. |
|
Składniki sosu mieszam - na opakowanie koncentratu użyłem po pół opakowania przypraw. |
|
Gotowy sos |
|
Przygotowana blacha do pieczenia |
|
Komponowanie pizzy |
|
Tak przygotowana pizza idzie do piekarnika na 180 stopni na około 20 minut. |
I gotowe. Zapomniałem cyknąć fotek zrobionej pizzy. Jak widać moja wersja ciasta na pizzę to typowe ciasto chlebowe, pszenne, na drożdżach. Takie dość uniwersalne ciasto. Można z takiego ciasta upiec chleb, chelby płaskie, chleby na patelni, można zrobić hod-dogi. Ciasto dośc uniwersalne.
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
Komentarze
Prześlij komentarz
Dzień dobry, miło mi Cię gościć na moim blogu.