Brukiew - fajne warzywo na surówki

Brukiew - kiedyś synonim biedoty. Obecnie - warzywo wracające do łask. Można znaleźć mnóstwo wymyślnych przepisów z wykorzystaniem brukwi. ja najbardziej lubię ją w postaci zwykłej surówki. Wykonanie - banalnie proste. Brukiew obrac, umyć, zetrzeć na tarce, przyprawić solą, dodać śmietany lub oleju i gotowe. 

Propozycja podania - jako surówka do obiadu. 

Brukiew to dosć duże warzywo, na jeden obiad
wystarczy w zupełności połówka. 

Brukiew ścieram na tarce. 

Możńa dodać innych tartych warzyw, np marchewki.
Brukiew w surówce zbytnio nie nadaje się do przechowywania - potrafi
zrobić się gorzka czasem. Warto więc zrobić tyle, ile się zużyje do obiadu. 

Brukiew jest dość smacznym warzywe i naprawdę szkoda, że przez lata była synonimem biedoty. To przecież bogactwo wielu witamin, obfituje w witaminy A, D, E, K, C oraz witaminy z grupy B. 

Rzecz jasna to jedna z wielu propozycji podania tego warzywa. Można je gotować, piec w piekarniku. Ja zwyczajnie najbardziej ją lubię w postaci surówki. 


POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ 


Komentarze