Klasyczne danie mączno ziemniaczane. Składniki wariantu podstawowego to ugotowane ziemniaki, mąka (zazwyczaj pszenna), jajko, sól. Proporcje? Stosuję proporcje objętościowo - mniej więcej ile ziemniaków tyle mąki. Kopytka sprawdzają się jako samodzielne danie, aczkolwiek wymagają jakiegoś okraszenia - czy to skwarkami, czy cebulką, czy sosem. Z dodatkiem sosu mięsnego lub gulaszu - place lizać i o dokładki prosić.
|
Propozycja podania - tutaj kopytka z gulaszem z wątróbki. |
|
Oto składniki - ugotowane ziemniaki, mąka, jajka. Oprócz tego sól do posolenia wody. |
|
Dowidocznej tutaj ilości utłuczonych ziemniaków dodałem dwa jajka. Przy kopytkach nie bawię się w przepuszczanie ziemniaków przez praskę lub maszynkę. Uznaję, że jeśli mam dobrze utłuczone ziemniaki, to jest to wystarczające. |
|
Dodaję mąki tyle samo objętnościowo, ile jest ziemniaków. |
|
Wyrabiam powstałą mieszaninę na jednolite ciasto. |
|
Z wyrobione ciasta formuję wałeczki, potem je lekko spłaszczam. Widoczne w cieście malutki kawałki ziemniaków w niczym nie przeszkadzają. |
|
Kopytka kroję o tak jak widać. |
|
Uformowne kopytka wrzucam do osolonego wrzątku. |
|
Gotuję do wypłynięca - gdy wypłyną - sa gotowe do wyjęcia. |
|
Wyjęte kopytka można skropić olejem, by się nie sklejały. Podobny efekt uzyskamy, gdy odcedzone kopytka wrzucimy na krótko do zimnej wody i tak zahartowane wyjmiemy. |
Kopytka są doskonałym skłądnikiem obiadowym. W oszczędnej wersji podajemy ze skwarkami lub cebulką, lub dowolnym sosem. Wedle gustu. Możemy podawać na słodko, np ze śmietaną i cukrem. Możemy też dodawać gulasz lub dowolne danie mięsne.
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
Komentarze
Prześlij komentarz
Dzień dobry, miło mi Cię gościć na moim blogu.