Kopytka

Klasyczne danie mączno ziemniaczane. Składniki wariantu podstawowego to ugotowane ziemniaki, mąka (zazwyczaj pszenna), jajko, sól. Proporcje? Stosuję proporcje objętościowo - mniej więcej ile ziemniaków tyle mąki. Kopytka sprawdzają się jako samodzielne danie, aczkolwiek wymagają jakiegoś okraszenia - czy to skwarkami, czy cebulką, czy sosem. Z dodatkiem sosu mięsnego lub gulaszu - place lizać i o dokładki prosić. 

Propozycja podania - tutaj kopytka z gulaszem z wątróbki. 

Oto składniki - ugotowane ziemniaki, mąka, jajka.
Oprócz tego sól do posolenia wody. 

Dowidocznej tutaj ilości utłuczonych ziemniaków dodałem dwa jajka.
Przy kopytkach nie bawię się w przepuszczanie ziemniaków
przez praskę lub maszynkę.
Uznaję, że jeśli mam dobrze utłuczone ziemniaki,
to jest to wystarczające. 

Dodaję mąki tyle samo objętnościowo,
ile jest ziemniaków. 

Wyrabiam powstałą mieszaninę na jednolite ciasto. 

Z wyrobione ciasta formuję wałeczki, potem je lekko spłaszczam.
Widoczne w cieście malutki kawałki ziemniaków
w niczym nie przeszkadzają.
 

Kopytka kroję o tak jak widać. 

Uformowne kopytka wrzucam do osolonego wrzątku.

Gotuję do wypłynięca - gdy wypłyną - sa gotowe do wyjęcia. 

Wyjęte kopytka można skropić olejem, by się nie sklejały.
Podobny efekt uzyskamy, gdy odcedzone kopytka wrzucimy
na krótko do zimnej wody i tak zahartowane wyjmiemy. 

Kopytka są doskonałym skłądnikiem obiadowym. W oszczędnej wersji podajemy ze skwarkami lub cebulką, lub dowolnym sosem. Wedle gustu. Możemy podawać na słodko, np ze śmietaną i cukrem. Możemy też dodawać gulasz lub dowolne danie mięsne. 


POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ 

Komentarze