Płonący kocher domowej roboty. Foto autor, 2014. |
Po co robić palnik z puszki, skoro można kupić? Po prostu - dzięki temu mamy całkiem przyzwoity kocher przy zerowych kosztach. W pełni funkcjonalny. W internecie znalazłem różne filmiki pokazujące, jak zrobić taki palnik z puszek. Według mnie są to metody, w których albo efekt końcowy wydawał mi się mało funkcjonalny, albo ich wykonanie wymaga specjalnych narzędzi i umiejętności. Ja postanowiłem pokazać, jak zrobić taki kocher na benzynę używając najprostszych narzędzi, takich jak norzyczki oraz nóż. Do jego wykonania nie są też potrzebne specjalne umiejętności - jeśli umiemy w miarę prostu uciąć puszkę i zrobić w cienkiej blaszce otwory nożem - te umiejętności będą całkowicie wystarczające do wykonania tego urządzenia.
Zalety:
1. Palnik ten jest naprawdę uniwersalny. Możemy w nim zastosować każdy typ płynnego paliwa. Najlepiej sprawdzi się benzyna (dowolnego typu), spirytus (lub denaturat). Działa także na oleju napędowym, nafcie, oleju roślinnym (przy małej modyfikacji, o czym napiszę w dalszej części).
2. Jest niezawodny. Jeśli jest napełniony paliwem, to działa. Po prostu. Tu nie ma nic co mogłoby się zepsuć. A jeśli się zepsuje - robimy sobie kolejny.
3. Użytkowanie kochera jest naprawdę bardzo łatwe. Wystarczy podpalić napełniony palnik i działa.
4. Maksymalny koszt to 4 zł (dwie puszki napoju).
Wady:
1. Kopci i dymi, jeśłi jako paliwa użyjemy czegokolwiek innego niż spirytus/denaturat.
2. Brak zbytnio możliwości regulacji wielkości płomienia. Wielkość płomienia zależy od rodzaju użytego paliwa oraz stopnia napełnienia zbiorniczka.
3. Kocher zbytnio nie nadaje się do użytku w zamkniętym pomieszczeniu. Powód - dymi i kopci. Jeśli planujemy używać go w altance chociażby, to musimy mieć otwarte drzwi lub chociaż okna.
3. Użytkowanie kochera jest naprawdę bardzo łatwe. Wystarczy podpalić napełniony palnik i działa.
4. Maksymalny koszt to 4 zł (dwie puszki napoju).
Wady:
1. Kopci i dymi, jeśłi jako paliwa użyjemy czegokolwiek innego niż spirytus/denaturat.
2. Brak zbytnio możliwości regulacji wielkości płomienia. Wielkość płomienia zależy od rodzaju użytego paliwa oraz stopnia napełnienia zbiorniczka.
3. Kocher zbytnio nie nadaje się do użytku w zamkniętym pomieszczeniu. Powód - dymi i kopci. Jeśli planujemy używać go w altance chociażby, to musimy mieć otwarte drzwi lub chociaż okna.
Potrzebne będą dwie puszki po dowolnym napoju. Ważne by były po tym samym lub podobnego typu napoju - muszą być tych samych rozmiarów. |
Nacinamy trochę jedno z wyciętych denek. To będzie górna część kochera. Nacięcie umożliwy włożenie jedno w drugie. |
Do wewnątrz dajemy watę mineralną, lub ostatecznie zwykłą watę lub papier toaletowy (paprawia działanie kochera, ale nie jest to niezbędne). Górną część zakładamy na dolną. Kocher gotowy. |
Do napełniania palnika używam strzykawki z igła. Nic się wtedy nie rozlewa. Najczęściej jako paliwa do palników i kuchenek używam benzynę (dowolny typ, ja kupuję zwykła "98-kę"). |
Można dosłownie kropeleczkę wylać na palnik i podpalić. Początkowo ogień jest mały i wyglądą tak jak na przedstawionym zdjęciu. |
Palnik po chwili się nagrzewa i daje coraz większy płomień. Wewnątrz wytwarzają się już spore ilości oparów, które po krótkim czasie wytworzą ogień właściwy palnika. |
Ogień palnika w całej okazałości. Rozgrzewanie sie kochera to około 2 - 3 minuty. |
Teraz można coś na nim postawić do gotowania. Można użyć jakiegoś statywu, można także postawić coś bezpośrednio na palniku. Wykonanie jakiegoś statywu zwiększa wygodę użytkowania palnika. |
Kocher możemy uzupełniać paliwem w trakcie palenia się. Strzykawka z igłą wydaje się być w takiej sytuacji najlepszym rozwiązaniem. |
Komentarze
Prześlij komentarz
Dzień dobry, miło mi Cię gościć na moim blogu.