Prawie wszystkie części z warzyw kapustnych są jadalne

W normalnych czasach być może nikomu nie przyszłoby do głowy, by z jakiegoś warzywa wykorzystywać tzw obierki. Warto jednak wiedzieć, że w przypadku wielu warzyw jadalne są wszystkie ich części. Do takich warzyw należą wszystkie te z rodziny kapustnych, np kapusta, brokuł, kalafior, kalarepa, rzepa, rzodkiewka, brukselka... Podałem jedynie kilka przykładów warzyw należących do tej rodziny. Jeśli mamy działkę - możemy wykorzystać 
- kalarepę w całości - nie tylko miąższ pędu ale i liście
- brukselkę w całości - nie tylko małe główki - ale i liście oraz miąższ pędu 
- kalafior - nie tylko kwiat - ale i liście , znaczną część miąższu pędu
- rzodkiewkę i rzepę - liście można zjeść 
To tylko przykłady. Kalafiorów w tym roku na działce nie miałem (brak czasu na rozbudowane uprawy). Kupuję więc jeśli potrzebny. I za każdym razem zjadam z niego coś, co zapewne większość osób odrzuca - nie z biedy, po prostu - to normalna część jadalna, więc po co wyrzucać. 

Po lewej - części kalafiora , które zamierzam normalnie ugotować. Po prawej - no obierki , które awaryjnie także można by wykorzystać, jednak je już odrzucam - twarde. 
To więc idzie do gotowania
Gotuję razem z kalafiorem
Wiele tego nie ma, ale to zawsze dodatkowe coś na talerzu - i smaczne.
Warto poznawać nasze codzienne warzywa pod kątem tego, co można z nich pozyskać więcej. Kapustne są najlepszym przykładem. Ugotowane części (normalnie odrzucane) tych warzyw to z reguły pełnowartościowa część warzywa, która zupełnie bezpodstawnie ląduje w koszu an śmieci. W normalnych czasach - to działanie dla idei. W gorszych czasach - ta wiedza może okazać się naprawdę bardzo przydatna. 

Komentarze