Co jakiś czas wspominam o tym, że warto jeść części warzyw tradycyjnie nie użytkowych w kuchni. W planach wpis będący w miarę kompletną listą, które części różnych gatunków warzyw (najbardziej popularnych) nadają się do jedzenia. Dzisiaj prezentuję jeden ze sposobów zużytkowania rzodkiewki. Tradycyjnie używamy jedynie korzenia. Wiele osób odrzuca liście. A szkoda. Liście rzodkiewki to także wartość odżywcza. Są też smaczne. Oczywiście liście powinny być świeże.
Składniki sałatki. Tym razem rzodkiewka - korzeń i liście, cebula, ogórki oraz sól i śmietana. Zamiast śmietany można użyć oleju, jogurtu naturalnego - co kto lubi. |
Warzywa myjemy i kroimy |
Łączę pokrojone składniki. Przyprawiam i łączę ze śmietaną. |
Gotowe |
Komentarze
Prześlij komentarz
Dzień dobry, miło mi Cię gościć na moim blogu.