Sałatka z liśćmi rzodkiewki

Co jakiś czas wspominam o tym, że warto jeść części warzyw tradycyjnie nie użytkowych w kuchni. W planach wpis będący w miarę kompletną listą, które części różnych gatunków warzyw (najbardziej popularnych) nadają się do jedzenia. Dzisiaj prezentuję jeden ze sposobów zużytkowania rzodkiewki. Tradycyjnie używamy jedynie korzenia. Wiele osób odrzuca liście. A szkoda.  Liście rzodkiewki to także wartość odżywcza. Są też smaczne. Oczywiście liście powinny być świeże. 

Składniki sałatki. Tym razem rzodkiewka - korzeń i liście, cebula, ogórki oraz sól i śmietana. Zamiast śmietany można użyć oleju, jogurtu naturalnego - co kto lubi. 



Warzywa myjemy i kroimy 

Łączę pokrojone składniki. Przyprawiam i łączę ze śmietaną.

Gotowe 
Wykorzystując liście rzodkiewki w sałatce mamy ciekawy smak sałatki. Rzodkiewka i wszystkie warzyw rzepowate są jadalne w całości. Warto spróbować. Szczerze polecam.

Komentarze