Czosnaczek pospolity - wiosenna sałatka

Czosnaczek pospolity to roślina jadalna z rodziny kapustowatych. W naszym kraju dość pospolita. Gatunek leśny, występuje głównie w lasach liściastych, w skrajach lasu, dość częsta w zaroślach drzew, roślina azotolubna. Jest dość smaczna, w smaku coś pośredniego między pieprzycą siewną (znaną bardziej jako rzeżuchą ogrodową), chrzanem i trochę czosnkiem. No mniej więcej te klimaty smaku. Doskonały dodatek do sałatek.

Jedno z moich stanowisk zbioru tej rośliny

Jak widać jest co zbierać 

Zbliżenie na roślinkę 

Wiosna to czas, gdy chce się sałatek. Warto poznać tę roślinę i włączyć ją do wiosennej diety. Oto jedna z propozycji podania. Zachęcam do  kombinowania smakami.

Składniki sałatki. Oczywiście obowiązuje dowolność.

Wszystkie warzywa oczywiście najpierw myję.

Potem kroję.

Łączę składniki w misce , solę do smaku. Inne przyprawy są już zbędne. Czosnaczek sam w sobie jest przyprawą.

I gotowe, podano do stołu.
Sałatka tym razem wyszła wybitnie liściowa. Zamiast śmietany można użyć oleju, maślanki, jogurtu naturalnego lub greckiego, składniki też wedle uznania. To nie jest ścisły przepis z koniecznością zachowania aptecznych proporcji. To propozycja podania. 

Komentarze