Jedno z dość ciekawych połączeń. Mógłbym nawet uznać to danie za dość pełnowartościowe. Smaczne i sycące. Składniki główne to ziemniaki, kiszona kapusta oraz kiełbasa, którą można zastąpić skwarkami. Przyprawy to sól, pieprz, majeranek i liść laurowy.
|
Składniki potrawy bez przypraw
|
Są ziemniaki, olej i kiszona kapusta. I już tylko te składniki wystarczą, by potrawa smakowała. My zrobiliśmy wersję z kiełbasą. Uprzedzam. W przepisie nie jestem w stanie podać ilości. Na oko.
|
Gotowanie ziemniaków |
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie w mundurkach. Wtedy praktycznie nie tracą swojego smaku. Kolejnym etapem jest obranie ziemniaków i ich pokrojenie.
|
Żoneczka kroi ziemniaki |
Gdy ziemniaki już pokrojone czas na dodanie kiszonej kapusty. Na tym etapie dodaje też resztę przypraw.
|
Dodawanie kiszonej kapusty i przypraw |
Przyznam szczerze. Na tym etapie teoretycznie można by było zakończyć komponowanie potrawy. Wystarczyło by jeszcze tylko dodać oleju i było by wystarczająco. Olej lub też skwarki. Tym razem dodaliśmy kiełbasy.
|
Dodawanie kiełbaski |
Kiełbasę kroję na kawałki, podsmażam z tłuszczem i dodaję do potrawy. Mieszam i gotowe.
|
Oto potrawa w pełnej krasie |
|
Justynka w czasie posiłku |
Potrawa smaczna, dość syta i treściwa. Smakuje u nas wszystkim. Smakuje raczej na ciepło. Na zimno teoretycznie też można, ale to już nie to samo.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dzień dobry, miło mi Cię gościć na moim blogu.