Ziemniaki z kiszoną kapustą i okrasą

Jedno z dość ciekawych połączeń. Mógłbym nawet uznać to danie za dość pełnowartościowe. Smaczne i sycące. Składniki główne to ziemniaki, kiszona kapusta oraz kiełbasa, którą można zastąpić skwarkami. Przyprawy to sól, pieprz, majeranek i liść laurowy. 

Składniki potrawy bez przypraw
Są ziemniaki,  olej i kiszona kapusta. I już tylko te składniki wystarczą, by potrawa smakowała. My zrobiliśmy wersję z kiełbasą. Uprzedzam. W przepisie nie jestem w stanie podać ilości. Na oko. 

Gotowanie ziemniaków 
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie w mundurkach. Wtedy praktycznie nie tracą swojego smaku. Kolejnym etapem jest obranie ziemniaków i ich pokrojenie.
Żoneczka kroi ziemniaki
Gdy ziemniaki już pokrojone czas na dodanie kiszonej kapusty. Na tym etapie dodaje też resztę przypraw.

Dodawanie kiszonej kapusty i przypraw
Przyznam szczerze. Na tym etapie teoretycznie można by było zakończyć komponowanie potrawy. Wystarczyło by jeszcze tylko dodać oleju i było by wystarczająco. Olej lub też skwarki. Tym razem dodaliśmy kiełbasy.

Dodawanie kiełbaski
Kiełbasę kroję na kawałki, podsmażam z tłuszczem i dodaję do potrawy. Mieszam i gotowe.

Oto potrawa w pełnej krasie
Justynka w czasie posiłku

Potrawa smaczna, dość syta i treściwa. Smakuje u nas wszystkim. Smakuje raczej na ciepło. Na zimno teoretycznie też można, ale to już nie to samo.

Komentarze