Chmiel z makaronem na masełku

Oto jedna z propozycji podania chmielu. Chmiel można gotować jako dodatek obiadowy, składnik zupy, sałatek... Ja zebrane młode pędy postanowiłem podać z makaronem.  Smażenie na maśle uwydatnia jego smak. 

Najpierw krótko gotuję chmiel
Pędy chmielu myję, odkrawam twardsze części pędów. Kroję i krótko gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam.  Kilka minut gotowania, warto pozostawić go al dente. 

Smażenie na maśle i łączenie składników 
Na maśle najpierw smażę pokrojony szczypior czosnkowy. Czyli młody, zebrany ostatnio na działce czosnek. Krótko go smażę. Dodaję pokrojony i ugotowany chmiel. Krótko smażę. Dodaję ugotowany makaron , chwila już tylko na ogniu i gotowe. 

Gotowe 
Potrawa smaczna. Tym razem o dosłownie 2-3 minuty za długo gotowałem chmiel i nie wyszedł taki al dente. Co nie znaczy, że nie jest smaczne. 

Komentarze