Kasza varnishkes

To jedna z tradycyjnych potraw kuchni żydowskiej. Połączenie kaszy (zazwyczaj gryczanej),  makaronu i usmażonej na tłuszczu cebuli. Może stanowić samodzielne danie obiadowe. Można też użyć jako dodatek obiadowy. Nic oczywiście nie stoi na przeszkodzie, by ją wzbogacić podsmażoną kiełbasą lib kawałkami mięsa. W mojej ocenie warto dodać do dania kiszonego ogórka. To doskonałe połączenie. To daje jest ciekawą propozycja na obiad, gdy z poprzedniego dnia zostało sporo ugotowanej kaszy lub makaronu. W tym wpisie prezentuję raczej wersję podstawową tego przepisu. Inna wersja zakłada smażenie makaronu lub kaszy razem z jajkiem. Też wychodzi smacznie.


Oto główne składniki - gotowany makaron, kasza gryczana, olej, kawałek kiełbasy, cebula. 

Kiełbasę kroję i smażę na tłuszczu. Potem kroję cebulę i smażę razem z kiełbasą. Smażę do lekkiej zmiany koloru cebuli. 

Gdy cebula już usmażone wrzucam do garnka. Dodaję makaron oraz kaszę. Mieszam wszystko chwilę na wolnym ogniu i gotowe. 

Propozycja podania - a miałem ochotę na kiszoną marchew.  
Danie proste w wykonaniu, tanie i raczej smaczne. Można użyć dowolnej kaszy, jęczmienna też dobra. Można dodać jajka w trakcie robienia. Można bardziej wzbogacić mięsem. 

Komentarze