Jedna z dość prostych, w miarę takich, dość pełnowartościowych potraw. Jest źródłem białka, węglowodanów, tłuszczy, jest dość sycąca. Coś jak zupa rumfordzka, jednak w wykonaniu drugo daniowym. Proporcje raczej na oko.
|
Składniki potrawy - namoczony groch, kilka ziemniaków, olej, szczypior
|
|
Groch gotuję do miękkości w osolonej wodzie. |
|
Gdy już groch się w miarę ugotuje, dodaję pokrojone ziemniaki i gotuję. Potrawa robi się gęsta, więc nieuniknione jest częste mieszanie. Na koniec dodaję trochę oleju i mąki w celu zagęszczenia. Tłucze razem. |
|
Gotowa potrawa |
To danie może być samodzielnym posikiem, można podać z czymś. Danie dość sycące.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dzień dobry, miło mi Cię gościć na moim blogu.