Pazibroda z młodej kapusty kiełbaską okraszona

To jedna z wersji pazibrody, tym razem krok po kroku ze zdjęciami. Fajna racze tania, dość smaczna potrawa, prosta w wykonaniu. Kapustę pokrojoną gotuje się razem z ziemniakami, w malutkiej ilości wody, na koniec okrasza skwarkami lub czymś tam tłucze podaje ciepłe.

Główne składniki potrawy - kapusta, powiedzmy kilogram ziemniaków, kawałek kiełbasy, olej do smażenia
Pokrojoną kapustę gotuję w jak najmniejszej ilości osolonej wody
Ziemniaki obieram i myję
Pokrojone ziemniaki wrzucam do gotującej się kapusty, od razu w sumie.
Kiełbasę myję i kroję
Smażę trochę - długość smażenia wedle gustu.
Gdy już ziemniaki będą miękkie dodaję podsmażoną kiełbasę.
Mieszam wszystko, najlepiej by potrawa była gęsta, dlatego wody do gotowania tyci, tyci...
Tłuczę wszystko razem
Za rzadkie wyszło, więc ratujemy się trochę , by to zagęścić
Dodaję kilką łyżek mąki
Pod przykryciem jeszcze chwilę gotuję by mąka straciła surowość, zaparzam więc ją trochę.
Znowu tłuczę i mieszam wszystko - zbyt apetycznie może i nie wygląda.
I gotowe

I teraz... Do tej potrawy młoda kapusta... No tak jakoś niezbyt, za szybko się rozgotowuje, potrawa łatwo nabiera "brejowatości" no niezbyt fajnie się prezentuje. Starsza kapusta byłaby lepsza. Jak komuś nie przeszkadza konsysntencja - szczerze polecam pazibrodę jako prostą, tanią i smaczną potrawę.

Komentarze