To jedna z wersji pazibrody, tym razem krok po kroku ze zdjęciami. Fajna racze tania, dość smaczna potrawa, prosta w wykonaniu. Kapustę pokrojoną gotuje się razem z ziemniakami, w malutkiej ilości wody, na koniec okrasza skwarkami lub czymś tam tłucze podaje ciepłe.
|
Główne składniki potrawy - kapusta, powiedzmy kilogram ziemniaków, kawałek kiełbasy, olej do smażenia
|
|
Pokrojoną kapustę gotuję w jak najmniejszej ilości osolonej wody |
|
Ziemniaki obieram i myję |
|
Pokrojone ziemniaki wrzucam do gotującej się kapusty, od razu w sumie. |
|
Kiełbasę myję i kroję |
|
Smażę trochę - długość smażenia wedle gustu. |
|
Gdy już ziemniaki będą miękkie dodaję podsmażoną kiełbasę. |
|
Mieszam wszystko, najlepiej by potrawa była gęsta, dlatego wody do gotowania tyci, tyci... |
|
Tłuczę wszystko razem |
|
Za rzadkie wyszło, więc ratujemy się trochę , by to zagęścić |
|
Dodaję kilką łyżek mąki |
|
Pod przykryciem jeszcze chwilę gotuję by mąka straciła surowość, zaparzam więc ją trochę. |
|
Znowu tłuczę i mieszam wszystko - zbyt apetycznie może i nie wygląda. |
|
I gotowe |
I teraz... Do tej potrawy młoda kapusta... No tak jakoś niezbyt, za szybko się rozgotowuje, potrawa łatwo nabiera "brejowatości" no niezbyt fajnie się prezentuje. Starsza kapusta byłaby lepsza. Jak komuś nie przeszkadza konsysntencja - szczerze polecam pazibrodę jako prostą, tanią i smaczną potrawę.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dzień dobry, miło mi Cię gościć na moim blogu.