Syrop z orzecha włoskiego

Przy okazji zbiorów lisci orzecha włoskiego trafiło mi się też trochę owoców. Postanowilem zrobić z nich syrop - najprostsza receptura. Trochę na swoje potrzeby zmodyfikowałem przepisy zalecające użycia miodu. Wykonanie - orzechy umyć, zmielić w maszynce, zmielony surowiec połączyć z cukrem w stosunku 1 do 1 (w przybloiżeniu) - otrzymaną mieszaninę do słoika i zapasteryzowac. I gotowe. 

Mielenie surowca.
Zmielone już...

Cukry tyle samo ile zmielonego surowca, objętościowo... 
Po wymieszaniu do słoików... Zapasteryzowane słoiczki lądują na półeczkę z syropami. 


Czerwiec i lipiec to doskonały termin zbiorów. Gotowy syrop ma zbawienne działanie an ansz układ pokarmowy, działa odtruwająco, przeciwzapalnie, grzybobójczo, przydatny jest przy zatruciach i biegunce. Można go stosować doraźnie i profilaktycznie. Rarytasem smakowym może i dla niektorych nie jest, niestety wiele rzeczy zdrowych do pyszności nie należy - a oczywiście smak jest często kwestią gustu. 

Komentarze

  1. Witam, leszy taki syrop czy zjedzenie kilku świeżych orzechow? Chodzi mi o fakt że tutaj jednak 50% to dodany cukier. Orzechy też działają grzybobójczo i przeciwzapalnie. Zjadając cały zielony orzech w syropie zjadamy też garbniki ze skorupki przez co jeśli dobrze rozumiem, jest gorzki, cierpki w skamu i mozę podrażniać żołądek.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziekuję za odwiedziny i komentarz
      Przyznam szczerze, że nie wyobrażam sobie zjedzenie zielonego orzecha. Jednak w sumie jako metoda terenowa, ciekawa koncepcja.
      Cukier poprawia smak ale nie tylko. Syrop to jedna z metod między konserwacji produktu. Jest też wersja z nalewką - nalewka z orzecha włoskiego to coś w stylu krople żołądkowe. Syrop z orzecha włoskiego (i nalewkę) można przechowywać ponad rok, jeśli nie dłużej. Jak natomiast przechować orzechy włoskie zielone? Zamrażalnik, lodówka? Nie miałbym pomysłu. Co do podrażniania...W zalecanych dawkach nie wykazuje działań szkodliwych dla zdrowia - w przypadku tego syropu za dawkę maksymalną można uznać małą łyżeczkę.
      Niestety nie jestem w stanie jednoznacznie odpowiedzieć co lepsze - świeży orzech czy syrop.
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
    2. Dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Dzień dobry, miło mi Cię gościć na moim blogu.