Niektóre przepisy (od teraz) na tym blogu będą miały podawaną wartość kaloryczną. To tak dla mojej ciekawości a może komuś się przydadzą takie dodatkowe informacje. Przy czym zastrzegam - nie jestem dietetykiem i całkiem możliwe, że źle podaję. Opieram się na tabelach kaloryczności dostępnych chociażby tu. I dodaję po prostu "użyte kalorie" do siebie. Zupy... Posiłek doskonały... Warto do zup włączyć ryby. Oto zupa z flądry, tak po mojemu.
Składniki (na garnek 4 litrowy)
400 g flądry (tuszka) 330 kcal
200 g pietruszki 70 kcal
300 g selera korzeniowego 120 kcal
500 g marchwi 135 kcal
500 g ziemniaków 400 kcal
Dodatkowo 3 papryczki chili (kaloryczność znikoma pominięta).
Skrócony przepis. Tuszkę z flądry do gara z osoloną wodą, warzywa umyć, pokroić i do gara. Gotować do miękkości warzyw. Smacznego.
|
Składniki zupy - wagę już podałem
|
|
Tuszki z flądry myję, kroję na kawałki i wrzucam do garnka z osoloną wodą. Gotuję...
|
|
Pietruszkę obieram, myję, kroję na takie o kawałki.
|
|
I do gara.
|
|
Seler obieram, myję, kroję...
|
|
I do garnka
|
|
Marchew obieram, myję, kroję...
|
|
I do gara.
|
|
Paprykę myję, kroję.
|
|
i do gara
|
|
Papryczki chili obieram, usuwam nasiona, myję i...
|
|
Do gara
|
|
Ziemniaki obieram, myję, kroję...
|
|
i do gara
|
|
Gotuję do miękkości warzyw.
|
To proporcje na 4 litrowy. Garnek ten to kila ładnych porcji. Całość garnka to 1060 kcal.
|
Jest zupka na kolację i kilka kolejnych dni w słoikach.
|
Zakładając porcję zupy na 0,5 - 0,6 litra, otrzymujemy około 7 - 8 porcji zupy, każda po 130 - 150 kcal (w przybliżeniu). Mi wyszło 7 słoików i talerzyk na kolację.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dzień dobry, miło mi Cię gościć na moim blogu.